Индианската Демокрация на Участието

печат
Филмчето разказва за традициите на индианският съюз на ходиношоните и прави паралели с наши дни. Малко е преглед отвисоко, но е интересно.

Благодарности на преводачите за труда.

1 коментар

 • N.Z.3,
  ВЧЕРА и ДНЕС,
  „Примитивният анархизъм в индианските Ходиношони демократично самоуправляващи се общества племена“.

  Както и в много други първобитни групировки, племена и общества, демократичното самоуправление е било доста естествено практикувано и възможно явление. Мое мнение е, именно тази естественост е , която ентусиазира древните гръцки философи както Демократ и Зенон за пръв път да търсят и работят върху създаването на идеите за демокрация и самоуправление. Идеи, които много по късно към началото на нашата ера, са ентусиазирали в борбата за тяхното реализиране,отделни личности и социално пропити народни течения. Чак към 18 -19 век, после бавната смърт на остарелия феодализъм, се появяват и установяват на световната сцена паралелно както класи индустриалния алчен капитализъм и експлоатираната (работническа класа) работнически народ. След изостреното обществено неравенство и общия човешки културен прогрес естествено се пораждат борби за социална правда и равноправие, за равно използване индустриалните плодове, дело на трудещия се народ. Безпътното човешко общество до тогава, започна да се организира в различни социални движения. Това е времето на национални социални борби и революции в боледуваща от абсолютизъм и черковна тирания Европа. Време на общо развитие в човешкото общество, време на класическото изкуство, на класиците философи и теоретици, на най хуманитарните революционно социални идеи за истински равноправен човешки живот. Древно анархистичните идеи за истинска демокрация и федеративно самоуправление, стават най популярни, застават на челно место в трибуната на работническата класа, „ПЪРВИЯ ИНТАРНАЦИОНАЛ“, където един от най изтъкнатите анархисти,Михаил Бакунин философ , теоретик и баща на АНАРХИЗМА развива и оформява принципно анархистичните идеи, както идеал и без властническо движение.

  Да се върнем на тогавашния индиански модел, свободно общество!!! Мое виждане: При примитивните хора – общества самоуправлението и практикуването на тогавашните анархистични идеи е било много по лесно и възможно, отколкото при днешните условия. Защо, жаждата на комуналните жители за парични и всякакви други богатства, почти не е съществувала, оттам и не нужда от експлоатация, йерархии, слава и власт. Които автоматически еродират човешката хуманна устойчивост и морал. Лошото е че не е само това, ние днес живеем извънредно изкуствен електронно технологичен зависим живот, просто казано сме в ортаклък с роботи машини, на всякъде контрол, и умът става просто ненужен. Ето защо на днешните анархо комунисти престои много по труден път от всякога преди, да устояват и се организират наедно с народните маси за утрешната СОЦИЯЛНА РЕВОЛЮЦИА.
  Златко Златков – Нова Зеландиа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *