04.03 – протестът срещу "Топлофикация-София"

печат

04.03 - протестът срещу Протестът срещу престъпната политика на „Топлофикация“ започна още в 11 часа, през централния вход на Южния Парк. Постепенно се събраха около 250 – 300 човека от всякакви възрасти и най-важното – всички бяха наясно защо са там – да изразят гражданския си протест срещу крадците, които медиите наричат „управленски елит“.

Раздаваха се вестник „Свободна Мисъл“ и листовки с исканията на „Федерацията на анархистите в България“ – организатор на протеста, относно бъдещето на „Топлофикация“ и нашите права като реални собственици на това ДЪРЖАВНО предприятие. Някои носеха сметки за парно, пълни с фантастичти цифри. След като по мегафон бяха прочетени исканията и позицията на ФАБ шествието тръгна в посока централата на „Топлофикация-София“. Зад огромния транспарант „Цените се вдигат – да се вдигнем и ние“ застанаха близо 300-те човека, които под звуците на тъпан и скандирания преминаха през парка. Хората носеха и още един голям транспарант – „Политиците са боклуци – Държавата лъже“.

 

ImageА десетината полицаи бяха принудени да слушат скандирания като: „Социализация на Топлофикация“, „Солидарността между хората, е нашето оръжие срещу властта“, „Вальо не е сам – всички са за там“, „Псевдо сициалисти – свине, капиталисти“, „Овчаров – бандит, стига геноцид“ и т.н. Пред шествието се движеше човек с плакат -„Еднопосочен билет за Белене за Овчаров“. С много шум, скандирания и настроение хората изминаха дългия път през квартал „Стрелбище“, „Бели брези“, до кв. Борово; ул. Ястребец 23Б – където е централата на „Топлофикация“. Мнозина от по-възрастните не издържаха на дългия маршрут и се отказаха, но в кварталите се присъединиха нови хора. На възлови места шествието спираше и през мегафона бяха прочитени исканията на хората, като се приканваха гледащите изумено, да се присъединят към протестиращите. Много от хората, които гледаха от балконите и от преминаващите коли, поздравяваха одобрително протестиращите. Въпреки блокирано движение и изнервени водачи, до размяна на реплики не се стигна. Нямаше и други инциденти, освен една партизански промъкваща се групичка от родни, малолетни нацисти, които се опитваха да проследят шествието. В крайна сметка така и не намериха кураж да излязат и заявят какво ги притеснява в живота. Възможно е дръжките на многобройните знамена да са им се сторили достатъчен аргумент в полза на наблюдението от далече.

Image

Една от снимките с тях, пускаме разфокусирана, защото искаме да ги предпазим от гневни, родителски набези. Шествието, вече малко оредяло стигна до централата на Топлофикация, където бяха прочетени исканията на ФАБ и един призив за солидарност с протестиращите редовно пенсионери. полицията беше направила кордон, преграждайки пътя към входа. Разбира се, в неделя там нямаше никой, защото и крадците почиват, но много хора чуха, че скоро протестиращите пак ще бъдат там. Демонстрацията завърши с обещание хората да не се отказват и да се готвят за нови акции скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *