Младежите, парите и ценностите

ImageСпоред изследване, направено от агенция "Медиана" по поръчка на Държавната агенция за младежта и спорта, качеството на живот на повечето млади хора в България се повишава, но младежите са все по-малко образовани. 40% от тях смятат, че четенето на книги е обременяващо занимание, изживяло времето си. 85% от младите българи имат собствени мобилни телефони, а 43% притежават компютри у дома. Едва 30% знаят къде се намира държавата Андора, а 60% смятат, че САЩ и Русия са воювали помежду си във Втората световна война.

Като цяло моралът и ценностите за младите българи отстъпват на откровения социален цинизъм, при който най-важни са парите и успеха на всяка цена, сочи още изследването. То регистрира и двойно нарастване в употребата на наркотици сред младежите в България; те са на второ място след Австрия по тютюнопушене и в средата на европейската класация за консумация на алкохол.

Друг основен извод е, че за младежите от ромски произход нарастват проблемите със социалното включване и те все по-трудно намират мястото си в обществото. Причините – трудният им достъп до средно и висше образование. Изследването прогнозира, че до 20-25 години ромите ще са 25% от младите българи (при около 10% в момента).
Основните тенденции от изследването на ясни – социално разслояване и морален упадък. И за двете можем да виним икономическата система, в която "всеки преследва собствения си интерес" и политическата система, в която "Светът се състои от тълпи".

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *