Почина Александър Солженицин

печат

СолженицинНа 3 август 2008 г. почина Александър Солженицин. Той е най-известният автор, който разобличава съветската полицейска система за репресии над населението.

Роден е на 11 декември  в Кисловодск. Следва математика и физика в Ростовския университет и го завършва преди началото на Втората световна война, по време на която се сражава в Червената армия. Получава чин капитан, преди да бъде арестуван на 9 февруари 1945 г. заради това, че критикува Сталин в писмата си до свой бивш съученик. В затвора прекарва от 1945 до 1952, без съд, по член 58 от съветския Наказателен кодекс.

През 1952 г. Солженицин заболява от рак, от който се излекува като по чудо в ташкентската болница през 1954 година. По време на управлението на Никита Хрушчов Солженицин е реабилитиран и през 1956 г. успява да се върне в Централна Русия. Заселва се в Рязан и става преподавател в училище по математика и физика, като същевременно работи над своите книги.

След издаването в чужбина на „В първия кръг“ (1968) и „Раково отделение“ (1968-1969), и получаването на Нобеловата награда (1970), конфликтът се изостря още повече. На 13 февруари 1974 г. Солженицин бива лишен от съветско гражданство и депортиран в Западна Германия. През 1994-та се завръща в Русия. Архипелагът ГУЛаг започва с посвещението:

ПОСВЕЩАВАМ

на всички, които не доживяха да

разкажат това.

И нека ми простят,

че не всичко съм видял,

не всичко си спомням,

не за всичко съм се досетил.

Книги на Александър Солженицин на български език могат да бъдат намерени тук, а на руски – тук.

Подобни публикации

1 май, Истанбул

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *