"Свободния" пазар на оръжие

печат

Всички сме слушали приказката за свободния пазар, на който всички се състезават честно и при равни условия и най-кадърните печелят най-много, а некадърни няма. С тази приказка ни приспиват докато ни ограбват. На местна почва нашите политици, а в световен мащаб – богатите „нации“.

Разбира се, най-големият радетел на „свободния пазар“ и „честната конкуренция“ е правителството на САЩ – чрез подобни басни то оправдава съсипването на чуждите икономики. Ето обаче какво прави то, когато става дума за интересите на американския капитал.

Американски политици отправиха в сряда предупреждение, че ще „убият“ контракта за милиарди долари за подмяна на самолетите – цистерни за нуждите на военновъздушните сили, ако Пентагон не даде адекватно обяснение защо поръчката е възложена на партньорството между Northrop Grumman и европейския EADS, вместо на Boeing.

Редица американски конгресмени са били сериозно обезпокоени, че обявеният миналата седмица договор отдава за продължително време една голяма военна програма в ръцете на чуждестранна компания. Затова председателят на комисията на Камарата на представителите, която се занимава с изразходването на средствата за военни цели, сериозно предупреждава, че може да осуети постигнатия договор.

От американските ВВС настояват, че офертите на Boeing със седалище Чикаго и Northrop Grumman със седалище Лос Анджелис са третирани по честен начин и е имало открита конкуренция.

Ирак получава нови училища, пътища, мостове и язовири – каквито се отказват на Америка. Сега Франция получава работните места, от които американците се нуждаят – твърди демократ от Илинойс.

Така че свободния пазар го пробутват само на онези, които предстои да бъдат ограбвани.  Когато трябва да се освободят собствените пазари и да се пусне чужда конкуренция, изведнъж грижата за бедните излиза на преден план. Но това е нормално – политиците от такива неща живеят. По-лошото е дългосрочната стратегия, към която се придвижва САЩ, не в името на свободния пазар, а в името на глобалния контрол. Според Робърт Гейтс, военният министър на САЩ, „Реалността е, че продаваме самолети и кораби и бойни системи по цял свят … така че в този бизнес има глобални аспекти“. Джон МакКейн, кандидат за президент от републиканците каза, че първа грижа не следва да бъдат работните места в САЩ, а създаването на най-добрата система оръжия с минимум разходи за данъкоплатците. Изведнъж свободата и пазара останаха на заден план. Също и фалшивата загриженост за работните места. Истинските причини прозират – управляващите в САЩ вече са голям звяр, не искат да зависят само от добитъка в собствения си двор.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *