Солидарност с "Милада"!

печат

Вчера, 30.06.09, един от последните скуоти в Чешката република беше изселен от полицията и частни охранители. Скуотът Милада съществува в Прага по повече от 10 години. От 1997, когато къщата беше окупирана, до сега, полицията се опитва да извърши евикция три пъти, но без успех.

Къщата е собственост на държавата и е под административния контрол на Интитута за образование и информация. От едно официално изявление стана ясно, че университетски студенти, отседнали в близост до скуота, многократно са подавали оплаквания заради шума и хигиената, което приключи с изготвянето на подписка против скуота. По време на евикцията имаше тълпа от около 2000 души, в подкрепа на скуота, сред тях имаше и студенти. Имаше леки сблъсъци между хората подкрепящи скуота и жандармеристите. Двама души бяха арестувани.

 

В общи линии евикцията беше доста брутална – полицията влезе и разруши къщата отвътре, изхвърлиха личните ни вещи, разбиха всички прозорци, пръскаха с газ в лицата на хората. Все пак двама души успяха да се барикадират и стояха с часове на покрива, а полицията през това време разби целия покрив. Хората отказваха да слязат дори и докато полицията ги дърпаше и буташе. Последните двама души останаха до 21 часа на покрива. Слязоха чак след като получиха официално изявление от политиците, че няма да се завеждат дела срещу скуотърите и че ще намерят алтернативна къща като компенсация за Милада. До момента официалният план е къщата да бъде унищожена или да бъде върната обратно на държавните институции, защото те смятат, че къщата е безполезна.

Късно през нощта окупаторите от Милада направиха изявление относно техния опит от евикцията. Стана ясно, че някои от назначените охранители са носели тениски Thor Steinar, което е популярна нацистка марка. Също така охранителите са обиждали хората от къщата наричайки ги „цигани“. Също така окупаторите от Милада споменават, че не очакват от политиците да си спазят обещанието и да им дадат нови автономни пространства. В момента има международен призив за солидарност. Първите демонстрации в Прага вече започнаха. Елате в Прага и помогнете, покажете солидарността си. Организирайте локални действия! Разпространявайте информацията навсякъде!

Подобни публикации

Огънят на Кава гори, борбата срещу Дехак ще продължи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *