„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”

печат

На 28 март 2009г, за трета поредна година, Федерацията на анархистите в България организира честване в памет на Христо Несторов в родното му село Габарево (Казанлъшко).

Пред паметната плоча се събраха близки и съселяни на Несторов, както и представители на анархистически организации от София и страната.

Бяха произнесени кратки слова в които се говори за личността, делото и героичната смърт на Христо Несторов, като и за необходимостта от подобни чествания като част от борбата на паметта срещу забравата, лъжата, подлостта и страха.

Прочетоха се и няколко вълнуващи стихотворения, написани от Горяна Несторова, посветени на баща и Христо. След това се седна на обяд в приятелски и организационен кръг.

Не можем да не споменем и за една будеща отвращение случка, станала преди началото на проявата. Верни на своя принцип, че никога не е късно да станат за срам или за смях, „националните активисти” в България, сътвориха поредната си простотия, този път в лицето на група скинари от Казанлък. Въпросните подставени лица, пристигат с две коли в селото и взимат венеца от паметната плоча, пред очите на същисаните близки на Христо Несторов, жени и деца. След това напускат селото, пет минути преди в него да пристигне с автомобили групата на ФАБ от София. Странно впечатление направи, за малко и тихо село в съботен ден, присъствието на няколко полицейски патрулни автомобила в близост до събралите се за честването хора, както и на бяла кола с лепенки на партия „Атака”. Може би „някой” се е погрижил поръчковите момчета да имат охрана и придружители, да не би да вземат да сбъркат нещо или да се засекат с когото не трябва?

Още същата вечер, гордите от постъпката си крадци на венеца, пускат снимки на „трофея” си в интернет сайт, придружени със словесна диария по адрес на ФАБ и определения като „антибългарин” към Христо Несторов. Ама и тяхната не е лесна…

Това, което е ясно от цялата тази мизерна история е, че макар и след толкова години и само като лик от паметна плоча, Христо Несторов продължава да е трън в очите на политическите и биологични наследници на убийците, там на местно ниво, така както на национално, ФАБ е трънище за политическите и икономически мутанти на Червената номенклатура и Държавна сигурност, които са основата и спойката на новата Олигархия, която няма да се посвени да прекрачи и през трупа на българския народ, само и само да запази господството си.

Борбата продължава!

ФАБ

Виж още:

В памет на бореца

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *