Будители със сънотворно действие

1 ноември – ден на будителя, който нищо не значи, ако изобщо нещо е значел. Щом властта веднъж го е припознала и започнала да отбелязва – пиши го умрял такъв празник. Къде се е чуло и видяло властник да чества и почита някого, който буди народа! На чорбаджията и началника хич не им са нужни будни хора! Така че, хайде не ми сервирайте зелен хайвер за „био“ продукт – девет каруци приказки да изсипят във възхвала на тоз абстрактен и незнаен Будител, и без очила виждам: държавата е постигнала тотално успиване, ама изтипосано като „пробуждане“. Ами само погледнете списъка официално нарочени за будители лица! Три четвърти от тях в някои отношения може и да са будели, за друго пък приспивали, на едни са дали малко, от други са взели бая. И кажи-речи половината – попове!

Поп да буди за истина? Това да не ви е американски фантастичен екшън! От религия светлина – само от кладите. Или от подпалена черква. И джамия също, да почнат сега едни съмнения.

Добре де, въпреки всичко – кои е редно да бъдат будители, та да приемат поздравления? Даскалите? Ох, леле, нека не захващаме темата… Учените? Ами те двайсет години спаха, а сега хленчат пред ИНСТИТУЦИИТЕ, просят МИЛОСТ от бюрокрацията. Тогава, навярно туй будител е общо наречената ни „интелигенция“, творческите, с извинение, натури, ъхъ! Като изключим… доста от тях. Но все нещо БИ ТРЯБВАЛО да остане? Не?

Не.

И го рече не кой да е, а едно засукано по днешния моден стандарт моме, чалга певица. И го рече в пряк ефир:

Проблемът на България не е в чалгата, а във вас интелектуалците, които се продадохте и я предадохте! Не заради нас, певиците, а заради такива като вас хората напуснаха родината! … И не се чудете защо евакуиралите се в чужбина българи не ви канят да им четете стихове, а викат такива като мен да им попеем и да ги позабавляваме … Хората не са етикети. Ценностите на един човек не са съизмерими само с това колко книги е прочел, а как се държи с останалите. А вие се държите надуто и надменно … Вие, интелектуалци, продадохте България!

Какво да ù възразя, права е таз Емануела.

Излиза, че нямам какво да добавя за будителите. Те като явление комай останаха в миналото, изгнили в предимно неизвестни гробове, наследството им уж достъпно, пък премълчавано, изтиквано в прашните тавани и мухлясали мазета, засенчвано с коментари и обяснения на професионалисти, които витиевато ни поднасят накити от съкровищницата „какво е искал да каже авторът“. Все едно сме малоумни и не вдяваме какво ли толкова искал бил да каже един Ботев, когато написал, че „всяко правителство е заговор, съзаклятие срещу свободата на човечеството“ – ха сега де! Искал да каже не каквото е казал, ами нещо друго.

На първи ноември властта празнува своята победа над истинските будители. Прелива от радост, че нови и да се появят, гласът им тъне в гръмкото мляскане – интелектуалците ревностно целуват задниците на държавното началство и преуспелите бизнесмени.

Ако не ви е гнус да съучаствате в подобно (без)честване, съмнявам се, че нещо би ви спасило от собствената ви интелектуалщина.

Хасан Девринджи


print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *