„Да останем заедно извън държавата“

Интервю на анархисткия дигитален център It’s Going Down с участник в Интернационалната комуна на Рожава за актуалната ситуация в Североизточна Сирия


Какво мислите за изтеглянето на американските войски от Сирия?
Когато се появи новината за решението на Тръмп, много от нас – интернационалистите в Рожава – започнахме отчаяно да проверяваме нейната достоверност, а после се опитахме да осмислим новата ситуация и да обсъдим значението ѝ за милионите цивилно тук, за последствията за бъдещата революция и за живота ни. Забелязах, че кюрдските ни другари реагираха по различни начини, като, разбира се, изпитваха гняв заради предателството, но като цяло за тях това беше нещо очаквано. Кюрдското движение за свобода има 40-годишен опит във въоръжената борба против безпощадното и продажно капиталистическо правителство, член на НАТО, а кюрдският народ не познава друго освен предателство в продължение на векове. Хората тук никога не са се осланяли на нищо, освен на силата и издръжливостта на кюрдското освободително движение. Решението, което потресе света, беше посрещнато с нов изблик на гордост за революционните постижения, за които на местните жители се наложи да платят огромна цена. Това е отношение, което сме длъжни да приемем в предстоящата борба.

САЩ в сговор с турското правителство?
Медиите отделиха голямо внимание на въпроса кои империалистически държави са „печеливши“ и кои „губещи“ в тукашната ситуация, макар тя да се променя всеки ден. Някои аналитици обрисуваха картина на това как кюрдското движение се възползва от противоречията между имперските държави, възникващи по време на борбата им за влияние, и как сега то се сблъсква със сериозни изпитания на силите си в момент, в който интересите на свръхдържавите се сблъскват с демократично-федеративния проект за Рожава. Нямам представа за това, което в последните дни и години са казали зад закрити врати различните империалистически сили, борещи се да изсмучат живота от тази земя. Американците направиха каквото направиха. Сега нашата задача е ясна – да се противостои на касапницата, която носи със себе си турското правителство.

Много хора се страхуват, че ИДИЛ ще се присъедини към турските сили и ще нападне територията на Рожава, както това се случи по време на нахлуването в Африн. Как YPG/YPJ (Народните отряди за самоотбрана и женските отряди за самоотбрана) реагираха на тази заплаха?
Преди няколко дни световните информационни агенции отново пуснаха фалшиви новини, представени като обективни факти, разпространявайки пропагандистките заявления на империалистическите сили. Този път се спекулираше с това, че сирийската държавна армия е нахлула в центъра на Манбидж. Когато новината достигна до града, местното население не реагира с паника или бягство, хората се събраха в центъра на града, пееха песните на кюрдската съпротива. Това беше решителен момент. Не само кюрдските сили, оглавяващи самоотбраната (YPG и YPJ), но също и арабските, тези на сирийските турци и асирийските християнски опълченци, обединени с YPG/YPJ под знамето на Сирийските демократични сили (СДС), са готови да се сражават с Турция. Турция води преговори за създаването на т. нар. „Пояс на безопасност“, който би унищожил всички по-големи градове в Рожава, в които милиони хора свободно и заедно строят истински демократичен живот, намирайки се под постоянна военна заплаха от страна на Турция. YPG/YPJ е народна армия и хората никога няма да се примирят с разрушаването на техните домове, общини, на всичко, което е създадено тук.
Ако турското правителство действително предприеме широкомащабно нападение, гонението на хората от тази земя ще се превърне в истински геноцид, а както сме виждали неведнъж – правителството е напълно способно на подобно зверство. Десетки хиляди мъченици дадоха живота си за революцията. Дали ще загинат още толкова – не се знае.

Мнозина в САЩ и други страни си задават въпроса какво трябва да се направи в така създалите се условия. Трябва ли да призовем Америка да не отстъпва, или сме длъжни да търсим други начини да подкрепим народа на Рожава?
Вярно е, че американският народ в частност е против това страхливо решение на Тръмп. Като интернационалисти обаче ние сме длъжни да мислим отвъд пределите на очертаните държавни граници, да действаме с непоклатимите убеждения на нашите кюрдски другари. За да бъдем точни – необходима ни е сериозна антифашистка мобилизация срещу организациите, свързани с турските власти и техните интереси на Запад. Трябва да се разбере, че продажбата за 3,5 млрд. долара на ракети Пейтриът няколко дни след като Тръмп и Ердоган си стиснаха ръцете е недвусмислен ход в подкрепа на турската агресия. Необходими са ни другари и журналисти, готови да дойдат тук, с риск за живота си, които да разкажат на света истината.
Разбира се, революцията не може да съществува като любезна услуга от страна на западните правителства. Бремето върху раменете на кюрдското освободително движение обаче ще стане малко по-леко, когато Турция бъде заставена да поеме отговорност за зверствата си, когато се отрежат мръсните сделки на другите капиталистически правителства с турското правителство на военнопрестъпници.

Какво прави Интернационалната комуна в тази обстановка?
Днес нашата основна задача е да разпространяваме новини за това, което се случва и може да се случи тук, както и опровержения на пропагандата на враговете ни. Много от написаното и казаното за Рожава се възприема – дори от поддръжниците ни – като черна кутия, в която нищо не може да бъде достоверен факт за действителното положение и за хората, просто като поредната пешка на шахматната дъска на Близкия Изток.
Като интернационална комуна ние се чувстваме отговорни да се борим с тези представи. Убедени сме в необходимостта да се каже на света какво се случва тук и какви ще бъдат последствията за милиони хора, ако Турция наистина нахлуе. Ние искаме посланието на кюрдското освободително движение да стигне до западния свят. В турската държава работи киберармия от 6000 трола, които разпространяват нейната пропаганда в социалните мрежи. Ежегодно правителството харчи милиони за всевъзможни лобистки интереси. Понякога изглежда, че всичко, което ни е нужно за противодействие на пропагандната машина, са шепа другари на запад с известен опит в работата с медиите и няколко лаптопа. В същото време ние работим с кюрдски и други другари от местните медийни структури, за да противостоим на турската пропаганда и да разпространим колкото се може по-добре и по-надалеч истината за революцията.

Кои основни източници на информация (сайтове) могат да следват хората, за да се информират за актуалните събития?
Осветяваме ситуацията в Рожава чрез нашия сайт internationalistcommune.com и чрез различните ни профили в социалните мрежи, например в Туитър: twitter.com/communeint.
Великолепният сайт komun-academy.com прави задълбочени анализи на идеите на кюрдското движение. Ако проследите публикациите на кюрдския академик Дилар Дерик (DilAr) във Фейсбук, ще намерите множество аналитични статии и материали. Публикациите на Хавжин Азис (Dr. Hawzhin Azeez) в Туитър също са добър източник на информация.
Ако търсите информация от журналист, запознат с движението, който разполага с актуална, точна информация и разбира случващото се тук, няма да намерите по-подходящ от Владимир Ван Вилгенбург (@vvanwilgenburg).

Искате ли да добавите или споделите още нещо?
Жизненоважно е да се разбере, че надвисналото нападение от страна на Турция не трябва се възприема като „просто още една страна на гражданската война в Сирия“, както това се прави и обсъжда в момента от нашата воайорска, но в крайна сметка отегчена и незаинтересована преса. Разбира се, смъртта на всеки цивилен човек в Сирия е трагедия. Това, което се случва тук, обаче има многократно по-голямо значение.
Тоталната война срещу Рожава не би била просто потушаване на революцията. Това ще се превърне в унищожаване на всичко, постигнато с непрестанни усилия и труд в продължение на четиридесет години в условията на жестоки репресии в четирите краища на Кюрдистан. Това е война срещу жените, срещу правото на самоопределение на народите, против едно от малкото огнища на съпротива срещу държавността и капиталистическата система. Изборът между социализъм и варварство никога не е бил по-ясен от този тук и сега.
Другари, молим за вашата подкрепа, с чувство на гордост за собствената ни сила и с разбиране на това, че заедно сме по-силни, независимо от цялата мощ на враговете ни. Ние знаем, че те никога няма да могат да постигнат силата и красотата на солидарността, изкована в съпротивата. •

Източник: itsgoingdown.org/stand-together-outside-the-state/
Превод от руската публикация на avtonom.org


print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *