Нови репресии срещу анархисти в Русия

На 23 януари по пътя към летище Пулково изчезва анархистът Виктор Филинков, който е трябвало да се качи на редовен полет от Петербург до Киев в 20:00 часа. Съпругата и приятелите му го търсили по болници, обърнали се накрая към МВР и Федералната служба за безопасност (наследник на КГБ) – навсякъде отричали, че знаят нещо за изчезналия.

Виктор Филинков

На 25 януари обаче се изяснило, че именно областното подразделение на ФСБ е „ходатайствало“ пред прокуратурата 27-годишният Филинков да бъде арестуван за два месеца заради подозрения в „членуване в терористична общност“ по член 205 от НК на РФ. Арестът е извършен по нареждане на Дзержинския районен съд на Петербург.
Почти едновременно с признанието на властите, че те са задържали активиста, правозащитници разпространяват информация с подробности за отвличането на Филинков, както и сведения, че е бил изтезаван с електрошокова палка от следователите, за което правозащитниците имат доказателства. Арестантът е бил подложен и на побой, заплашван е, че „ако ни се репчиш, ще домъкнем и жена ти тук чак от Киев“. След отказа да напише исканите от него показания, агенти на ФСБ му се заканили, че ще го хвърлят в килия с туберкулозно болни затворници и там ще лежи поне няколко месеца, „докато ти дойде акъла в главата“.
В малките часове на 25 януари (около 02:00 след полунощ), полицията нахлува със заповед за обиск в наемана от неколцина антифашистки активисти квартира; задържани са съквартирантите, конфискувана е техника и литература. Рано следобед арестуваните били освободени, но единият от тях, анархистът Игор Шишкин, не се завърнал у дома, за което алармира жена му чрез правозащитничката Яна Теплицкая. Два дни по-късно Шишкин е доведен в съда със синини по лицето, отчасти скрито под качулка и маска. Медицинско освидетелстване му било разрешено едва след като подписал документ, че всички контузии получил, докато тренирал смесени бойни изкуства в местен клуб. •

По източници от интернет


print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *