Пола Рупа: живея и дишам за Революционна борба

Живея и дишам за „Революционна борба. „Революционна борба“ не е победена. Няма да се предадем за нищо на света. Знаят, че мога и ще се боря до смърт.

На 5 януари 2017 г. Пола Рупа, член на гръцката въоръжена организация „Революционна борба“, е арестувана в градчето Илиопули, област Атика. С нея са задържани и Константина Атанасополус, също член на Организацията, както и Виктор, шестгодишният син на Пола Рупа и Никос Мазиотис. Арестът на детето и задържането му в психиатрия, отказът на властите да го предадат на роднините на Рупа, заплахите, че ще го въдворят в дом за изоставени деца, предизвикват обществен скандал в Гърция и прокуратурата е принудена да отстъпи. В момента Виктор е при баба си.

По време на първото съдебно заседание след повторния ѝ арест Пола Рупа заявява, че единствено поради присъствието на сина ѝ в къщата се е държала „меко“ с полицаите от Антитерористичната служба: казах им, че са щастливци, че детето е при мен. Ако бях сама, щях да им разкажа играта.

Пола заявява също, че заради ареста на детето е заплашила Службата за борба с тероризма и прокуратурата, че когато излезе от затвора, ще им изтръгне сърцата.

Ето и останалата част от изявлението: Много държа да ми бъдат повдигнати обвинения за това, което се случи в сградата на Антитерористичната служба след като ме задържаха. Непрекъснато псувах полицаите заради ареста на детето ми, нападнах ги, когато видях как счупиха ръката на другарката ми. Ударих един полицай, направих опит да ударя и началника им, заплаших компетентния прокурор, че колкото и години да съм в затвора, след като изляза ще им изтръгна сърцата.

Псувах ги непрекъснато, от първия момент, в който ме задържаха. Не ми направиха нищо. Това не е Антитерористичната служба, каквато я помнехме. Това е една разбита служба, аз я разбих. Бях в ръцете им невъоръжена, знаеха коя съм и въпреки това не можаха да ми направят нищо. Знаят, че мога да се боря до смърт, че дейността ми има голяма обществена подкрепа. Когато ме хванаха злорадо ми казаха, че има някой, който е загубил и някой, който е спечелил – намекваха за предателство и парите от наградата. Казах на Хардаляс от антитерористичната, че е направил голяма глупост, че ме хвана – щях да сваля правителството. Отговори ми: Да, знам, че можеш да ги свалиш.

Аз загубих детето си, нямам какво друго да губя. Съжалявам само, че не съм свободна, за да довърша това, което започнах.

Революционна борба не е победена. За нея живея и дишам, иначе все едно не съществувам. Няма да се предадем никога, по никаква причина. Това е нашата историческа мисия.

В изявление от затвора Никос Мазиотис допълва Рупа: Борбата ще продължи, докато сме живи. Политически не сме победени. Продължаваме…

Според публикации в медиите, при обиска на къщата, в която е арестувана Рупа, полицията е намерила списъци с цели, които да бъдат атакувани от Революционна борба: държавни институции, банки, мултинационални корпорации. Имало и набелязани за отвличане и откуп, бизнесмени.

До този момент при атаките на Революционна борба няма нито една жертва, нито една акция за физическо ликвидиране на определено лице. Според медиите обаче полицията сега не публикува документите, само подхвърля подбрана информация. Имало списък на Революционна борба с политици за ликвидиране. Първи в списъка е министър-председателят Ципрас, втори – Кириякос Мицотакис от Нова демокрация.

По материали от гръцките медии, екип на Без лого


print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *