Речник на подменени понятия

печат

(тема с продължение)

Хаос
Състояние на безредие и огромно множество потенциални възможности. В условия на хаос започват процеси на самоорганизация, практически спонтанни. Свободата в хаоса е голяма, но и крайно нестабилна.
Главен причинител на контролиран хаос е държавата или формации с претенции за власт. За държавата това е начин да убеди поданиците си, че им е нужна; за домогващите се да станат държава групировки е начин за изтласкване на настоящите държавници от институциите, които биват овладявани и ползвани от победителя.
Ако в хаоса преобладават силите на егалитарната самоорганизация, възниква ред, който устройва огромното мнозинство от хората. Тоест анархията е редът, зараждащ се в хаоса, и този ред е в интерес на всички онези, които ценят своята и уважават чуждата свобода.
В математиката хаосът е непредсказуемост на дадена система, при което са възможни всички физически смислени пътища за развитие.

Антисистемен
Обикновено в израза “антисистемна партия“. Създава илюзия за нещо, което би променило радикално обществото. В действителност изразът е нелеп, защото господстващата днес политическа система е тъкмо партийната. Партия, дори ликвидирала конкурентите си и установила свое монополно управление, с нищо не е разрушила системата на властване, а само е развила неин краен вариант. Затова е смешно наричането на националистическите партии “антисистемни“ само защото текущият вид на глобализацията не им харесва и те лобират за икономически групировки, на които им е изгодна малко по-различна версия на глобалното доминиране на капиталистическите отношения. Също и определянето на сегашния американски президент като “антисистемен играч“ е израз на глупост или опит за баламосване. Колкото и необичайно да се държи въпросният господин, той не променя системата. Използвайки “мъдростта“, че “нов бардак не се прави със стари труженички“, ще кажем, че и нови труженички, и нови тапети, и всичко друго в един бардак е без значение, щом остава бардак, а не читалище или дом на културата например.

Олигархия, Олигарх
Точното значение е “власт на малцинството“, съответно – представител на властващото малцинство. Съвременната демагогия обаче стесни смисъла до “лош бизнесмен“, т. е. такъв, който е неудобен на управляващата в момента политическа партия, която лобира за друг кръг бизнесмени, а те по определение стават “добри“. Друг прочит, отново доста наивен, е “олигарсите са лошите момчета, които влияят върху политиката с парите си“. Няма нужда от пространен коментар на това схващане, освен риторичния въпрос: а нима само “лошите“ момчета влияят с парите си върху политиката? Политиката е икономика с други средства, другото е самозаблуда или мошеничество.

(следва)


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *