Шествието „Без нацисти по улиците ни“ събра стотици в София

За поредна година в София се състоя протестно шествие под надслов „Без нацисти по улиците ни“. Демонстрацията събра няколкостотин души – анархисти, леви, ЛГБТИ+ активисти, феминистки, ромски и други антидискриминационни групи и хора, обединени от антифашистките си възгледи. Протестиращите изразиха своето несъгласие с легитимирането на неонацизма и в частност, провеждането на факелното шествие „Луковмарш“. „Луковмарш“ е подкрепяно от неонацисти и фашисти от редица европейски страни, които маршируват, заедно с български крайнодесни съмишленици, по софийските улици в памет на пронацисткия генерал Христо Луков.
Начална точка на антифашисткото шествие беше градинката при Централни минерални бани. Оттам множеството премина покрай Халите, през Женския пазар, Министерски съвет и Народно събрание, за да стигне до Столична община, която от години симулира опити да забрани „Луковмарш“.
Участниците в демонстрацията „Без нацисти по улиците ни“ огласиха улиците със скандирания „София не е нацистки град“, „Фашизмът убива, властта прикрива“, „Фашизмът не е мнение, а престъпление“, „Солидарността между хората е нашето оръжие срещу омразата“, „Нелегални хора няма“ (в подкрепа на хилядите мигранти, страдащи от дискриминационната европейска политика) и други. Много случайни минувачи се присъединиха към шествието и подкрепиха протестиращите.
Протестът обедини не само български антифашисти, но и много чужденци, дошли да изразят интернационална подкрепа и позиция срещу надигащия се неонацизъм и шовинистичен национализъм. В шествието се включиха хора от Гърция, Румъния, Македония, Сърбия, Германия, Австрия, Унгария и други. Участниците в протеста показаха недвусмислено, че протестът им е не само срещу „Луковмарш“, а срещу всяка форма на дискриминация и разпространение на фашистки идеи, не само на улицата, а и в структурите на властта.
Важно е да се отбележи, че още преди шествието да тръгне, органите на реда, изпратени да охраняват шествието, се опитаха да задържат антифашистки банери и знамена под предлог, че проповядват „език на омразата“. Интересно тогава какво проповядват неонацистките знамена с келтски кръстове, татуираните със свастики участници в „Луковмарш“ и призивите им за етническо прочистване и доминация на бялата раса? Полицията също така се опита да скъси маршрута и продължителността на протеста, но хората не допуснаха гражданските им права да бъдат нарушени. Не липсваха и обичайните провокации от страна на чуждестранни участници в „Луковмарш“, дошли в България, за да могат за ден-два да вдигат ръце за нацистки поздрав, без да се притесняват от последствията от това (нищо, че и нашето законодателство уж трябва да преследва нацистките прояви).
След края на протеста, пред Столична община, върху част от участниците в шествието беше упражнен полицейски натиск – с грубо отношение бяха привиквани хора за дълги проверки на личните им документи, а на някои бяха съставени актове заради това, че са си позволили да закрият част от лицето си с шал (доколкото сме запознати, шаловете, с които хората се увиват зимно време, не представляват маски, както е описано в закона). Въпросът как да се защитават хората, чиито снимки след шествието биват събирани и разпространявани в неонацистките среди и сайтове с цел заплахи, психологически и физически тормоз, остана без отговор.
Въпреки опитите за провокации и репресии, антифашистката демонстрация се проведе успешно, събра много и различни хора, които са на мнение, че нацизмът и всякакви негови разклонения нямат място в обществото ни. От шествието „Без нацисти по улиците ни“ припомниха, че борбата срещу фашизма се пресича с много други социални борби, благодариха на всички, които подкрепят равноправието и взаимопомощта и се изправят срещу насаждания от ултранационалистите страх. Страхът няма да победи! •

СМ


print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *