Аксион директ: пряко действие по френски

печат
Въоръжената съпротива срещу капитализма по света

Защо на страниците на вестника ще пишем за групи и хора, квалифицирани еднозначно от правителства, медии и академични “анализатори” като “терористи”? Какво е “тероризъм”, ще попитаме ние? В днешното време на “война срещу тероризма” това е сериозен въпрос. Въпрос, на който ние не се наемаме да дадем еднозначен отговор, но и не приемаме наложените клишета на държавната пропаганда. Трябва да преосмислим ставащото около нас и рано или късно да поставим неудобните за Държавата въпроси.

Затова в няколко поредни броеве на в-к “Свободна мисъл” ще ви запознаем накратко с добилите най-голяма популярност и значение ляворадикални групи, действащи или действали от началото на 1960-те години до наши дни. Организации, чиято дейност, идеология и цели промениха завинаги политическата сцена в Европа и поставиха началото на необратими промени. Тази серия статии има за цел да запълни една съзнателно оставена празнина в разбирането на понятието “тероризъм” и да насочим обществото към преосмисляне на наложените стереотипи. Изложените идеи и методи на действие не са приемани еднозначно от всички нас, споделящи идеите на анархизма и често са обект на теоретични спорове. Единодушни сме обаче, че непознаването или фалшифицирането на историята е предпоставка за манипулация.

Автономна безвластническа група “АнархоСъпротива”Създадена през 1979 г. от бившите “ГАРИ” (Автономни революционни интернационални групи, провъзгласили, че пред лицето на държавния тероризъм най-ефективната форма на борба е непосредственото революционно действие), “НАПАП” (Въоръжени ядра на пролетарска автономия), членове на „Пролетарско ляво” и анархисти.

Основатели на АД: ЖанМарк Руйон, Натали Меньон, Регис Шлейчер и Андрю Оливер. AД се придържа към идеите на комунизма, анархизма и маоизма, симпатизира на антиимпериалистическите борби на страните от Третия свят.

От 1979 до 1981 доходите от експроприации достигат 100 млн. франка. През 1980 г. някои лидери, сред които Руйон, са арестувани, това намалява мащаба на дейност на групата. През 1981 Руйон и други активисти са освободени след амнистия. През 1982 АД отново е поставена извън закона и за 2 години прекратява дейността си. През февруари 1984 АД призовава към акции против НАТО. През 1980-те АД се оформя като организация, обединяваща западноевропейските леви радикали, сътрудничи с “Червените Бригади” и “РАФ”, създава се общ щаб на радикалните въоръжени групи на територията на Франция. На 15.1.1985 г. АД и РАФ подписват декларация за обединение с надеждата да се създаде подобен на ООП (Организация за освобождение на Палестина), “антиимпериалистически фронт на западноевропейските партизани” и започват акции против учереждения и персонал на НATO. През 1986-1987 са арестувани 20 члена на АД, 18 от които са осъдени през 1988. През 1989 са арестувани и осъдени на доживотен затвор две от жените-членове на АД: Натали Меньон и Жоел Юброн, обвинени в организация и извършване на многобройни терористични акции. АД обстрелва и взривява гранати в ресторанти, собственост на евреи. Извършва над 80 убийства и взривове.

През 1979-1980 AД провежда въоръжени нападения и взривове на обекти, символизиращи капитализма – офиси на асоциации на работодатели, офиси на крупни фирми, полицейски участъци, съдилища, военни обекти, правителствени учреждения, клубове на политически партии, профсъюзи. АД извършва 12 покушения над политически дейци в страната.

По-значителните акции на Аксион Директ:
• 1980: взрив на летище Орли (ранени са 8 души)
• 1985: убит е Рене Одран, чиновник в Министерство на отбраната
• 17.11.1986: убит е генералният директор на „Рено” Жорж Бес.

“Тежката борба не трябва да спира” пише в комюнике през 1985 Аксион Директ и все пак след по-малко от две години групата се оказва в почти пълен разпад.

Съставил LGB

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *