Актуалната медийна мантра днес…

печат
…се повтаря в най-различни версии, като преди малко в синтезиран вид бе огласена по БНР в предаването „Деконструкция“ на Петър Волгин.
Накратко звучи така: държави като САЩ, Русия, Израел се грижат за сигурността на гражданите си и няма защо да им се сърдим, задето ни оказват натиск, виновни са само българските политици, които не са способни да отстояват нашите национални интереси и слугуват на чуждите.
Това вече не е мит, това е лъжа, и то намазана с лъжа и подправена с лъжа.
Управниците на Израел с политиката си всеки ден пряко рискуват живота на своите граждани. Бедността в САЩ се увеличава – това също не прилича на грижа за гражданите. За Путинова Русия изобщо да не отваряме приказка.
Политиците, тоест и държавата, навсякъде по света защитават интересите на имотните класи, на отделни групировки от тях. Съществуват популисти, които уж са „за народа“ – и щом докопат властта, народът пропищява от тях.
Националните интереси – що е то? Кой ги формулира? Как са свързани със социалната справедливост? Дори да допуснем, че тези „интереси“ наистина благоприятстват един отделно взет народ, защо те се реализират чрез различни форми на поробване на други народи? Не води ли това до положение, подобно на израелското? на американското? на руското? С нападения срещу гражданите на тези страни като отмъщение за деянията на техните правителства?
Нека не се връзваме на отровата на лъжата, ако държим на умственото си здраве.
Държавите не служат на народите – те ги експлоатират.
Политиците не служат на гражданите – те ги използват.
За национални интереси се представят интересите на висшите чиновници, едрия бизнес, прослойката професионални партийни и профсъюзни лидери. Националната сигурност е сигурността на социалните паразити на гърба на народа, за обикновените хора тази „сигурност“ означава ограничения „в името на общото благо“ – благото на държавната машина. Сигурността и интересите за гражданите свършват там, където се сблъскат с данъчната политика, с наредбите на здравните каси, с интереса на работодателя, с дълговете към банката. Формулирани от богатите, националните интереси служат за разделение на народите, до взаимното им избиване, като всяка кавга, всяка капка кръв се превръща в парични знаци – за хазната, за частните банки, за джобовете на „народните избраници“ и други одържавени „слуги народни“.

За съжаление, модната сега медийна мантра ще бъде набивана в масовото съзнание, докато не почне да прилича на неопровержима истина в очите на обществото. Достатъчно успешно е посята и поникнала и друга лъжа, че държавната форма за обществена организация „няма приемлива алтернатива“. Навярно и тази ще разцъфти, още повече че избори наближават. Ще се плюе по „нашата лоша държава“ и ще се отправят овации към „чуждите правилни държави“. Без да обръщат внимание, че гражданското недоволство в „правилните“ расте, и то по поводи, (не)изненадващо подобни на нашите поводи за протест. Например в сочената за „отличник“ за балканските съседи Словения хората излизат на улиците да демонстрират срещу подгизналата в корупция управляваща там класа. А кой по ред германски държавник си отива заради фалшива диплома за образование? За колко италиански политици не се доказаха (без правни последици) връзки с мафии? Колко се вдигнаха образователните такси и колко се намалиха социалните помощи във Франция и Великобритания – обратно на обещанията на политиците им?
За съжаление, не всички ще опазят разсъдъка си от тази масирана вълна на психообработка. С всякакви средства и с всички налични сили системата и нейните горещи привърженици сред така наречените журналисти ще гази и мачка способността ни да мислим логично, да съпоставяме факти, да си завадаме въпроси.
И където вълната не окаже нужния за управниците ефект, ще се прилагат мероприятия, сходни с решението на държавния медиен регулатор в Гърция: глоба за телевизии, които показват „сцени на бедност в страната“

Ами да, показването на реалното положение на гражданите вреди на „националните интереси“, нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *