Анархизмът на гръцките другари

печат

Въпреки тези и други успехи, никой не се заблуждава, че положението в Гърция е „розово“. Многобройните акции са факт, но твърде често остава впечатлението, че енергията се разпилява.

Гърците са виновни! Гърците са виновни за кризата, за това, че са мързеливи, най-вероятно именно те са виновни и за глобалното затопляне…
Подобни твърдения от край време се носят из милите ни родни ширини. Способността да мразиш своите съседи е една от отличителните черти на средностатистическия българин. Подобни „топли чувства“ изпитваме и към сърби, румънци, македонци и разбира се – турци. Естествено, южните ни съседи не остават по-назад в тази класация.
Ако си говорим честно обаче, ще видим, че хората в Гърция са на светлинни години от нас. Поне по някои основни неща, които ни засягат пряко, а именно – анархизъм и организиране на обществото.
В страната с едно от най-високите нива на безработица в ЕС, разтърсвана от редица социални проблеми, борбата за справедливост не престава – дори напротив. Доказателство за това е именно лятото на настоящата 2014 г. Протести, преки акции и редица многохилядни социални събития се случиха и продължават да се случват само на няколкостотин километра от България.
Ако направим паралел с демонстрациите, които се състояха у нас, и по-специално с напъпилото желание у част от народа да се пребори с монополите, то на юг демонстрираха как се правят нещата на практика.
Още в края на миналата година гръцкият филиал на Кока Кола първо изтегли част от продукцията си от пазарите в Атина и Солун, а накрая изцяло напусна страната и премести главния си офис в Швейцария. Войната на гръцките анархисти с глобалната корпорация не е от вчера – малко преди газираните глобалисти да се изнесат, анархистична организация заплаши, че ще пусне в търговската мрежа 0,5-литрови бутилки кола лайт, пълни със солна киселина. Целта, разбира се, не е да пострадат невинни хора – както и не стана, а компанията да оттегли продуктите си от гръцките магазини – както и стана.
С пълна сила продължават и акциите на гражданското движение „Не плащам“. Окупират се бариерите за магистрални такси и спирките в метрото, като хората биват пускани да минават безплатно. По подобие на кампанията на Федерацията на анархистите в България „Хляб или билет“, гръцките другари започнаха серия от протести срещу увеличението на цените на билетите в градския транспорт.
На политическия „небосклон“, след разрастването на неонацистката партия „Златна зора“, последва крайна реакция от страна на ляво ориентираната част на обществото. Редица офиси на партията бяха взривени, а двама от нейните членове бяха екзекутирани. В последствие „Златна зора“ беше обявена за престъпна организация, а ръководството – арестувано.
Въпреки тези и други успехи, никой не се заблуждава, че положението в Гърция е „розово“. Многобройните акции са факт, но твърде често остава впечатлението, че енергията се разпилява. Стотици анархистични групи и организации, хиляди по улиците и площадите, но няма единомислие и единно действие. Няма го така желаното Обединение. Защото ако беше така, Революцията в Гърция отдавна щеше да е избухнала… По тази тема могат да помислят и родните активисти. •

К. Молотов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *