Антиполитически фестивал във Варна

печат
След 3 дни на съпротива във Варна, приключи първия в България анти-политически фестивал посветен на пряката демокрация, самоуправлението и солидарността. Фестивалът беше самоорганизиран и самофинансиран от различни хоризонтални групи от цялата страна. Избягвайки от финансови и политически зависимости (както винаги сме го правили), успяхме да организираме едно наистина свободно събрание на хора и идеи, музика и книги, информация и изкуство – които, пуснати в естествената си среда (на свобода) създадоха едно временно егалитарно общество, една мини-утопия в центъра на Варна, в която всеки беше свободен да се потопи за ден, два или завинаги.


Фестивалът започна с представяне на книгите „Пропукай капитализма“ и „Пряката демокрация на 21 век“ с лектори от издателство „Анарес“ и проекта „Живот след капитализма“. Последва премиерата на авторския филм на Вал Тодоров – „България:тази вечна ерес“ – един наистина всеобхватен филм който успя да задържи зрителите въпреки поройния дъжд, който валя почти през цялото време на прожекцията (тоест 3 часа) .
В събота през деня мястото осъмна осеяно с галерии от картини от Чиапас(Сапатистите),политически карикатури, щандове с книги и брошури за пряката демокрация и самоуправлението, безплатен пазар, свободна книжарница, импровизиран open-air социален център (с курсове по китара и бокс, детски кът и др.), десетки плакати и трансперанти, призоваващи хората да не вярват на политици, а да вземат живота си в свои ръце, щандчета с био-продукти, веган-кухня и много други. Бяха проведени на открито уроци по салса и сугестопедия която показа алтернативни методи за обучение.
Следобедът започна с представяне на различните хоризонтални структури в българия – „Обединени“ от Велико Търново, „Бъди Промяната“ от София и „Окупирай“ от Варна. Те разкаха за техните дейности и инициативи – хранителните кооперативи, асамблеите по време на протести, социалните центрове, свободните пазари и книжарници, кооперативите за размяна на услуги, издателската дейност, различните проекти като проекта за социална зелена енергия на варненци и много други.
След това, сцената „окупираха“ работниците от ВИО.МЕ – фабриката под работнически контрол в Солун, които споделиха своя опит в борбата за самоуправление. Гърците разказаха за фалиралата фабрика и нейните работници които отказват да бъдат ограбени и изхвърлени на улицата а вместо това вземат фабриката (и живота си) в свои ръце – не чрез, а въпреки и срещу държавата, едрите капиталисти (собственици на фабриката), полицията и институциите. Хората изкупиха за минути всички продукти, които бяха донесени от фабриката и останаха разочаровани от факта че поради запор и отказ на гръцката държавата да легализира дейноста на ВИО.МЕ, продуктите които могат да бъдат доставяни в България са в ограничено количество. Някои си тръгнаха и с фанелки показващи солидарност с борбата на гръцките работници и с твърдото убеждение да помагат в изграждането на солидарна мрежа на Балканите (и не само) в подкрепа на окупирани фабрики и други извън-държавни и анти-капиталистически инициативи.
Феста продължи с концерти – рап, реге, хардкор-пънк (DrUnk, Sea Garden, A-Moral) .
В неделя стотици варненци, излезли на разходка в морската градина, се потопиха в обстановката на фестивала, като се включиха в многото безплатни дейности, вариращи от клуб по четене, игра на скрабъл и детски работилници до уроци по кик-бокс на открито, танци и китара. Бяха раздадени много листовки информиращи хората за алтернативи в икономиката, политиката и образованието. Дейностите бяха съпроводени с живи изпълнения на група FunkAround.
Следобеда на сцената излязоха студентско движение „Призив“ които разказаха за борбата си за безплатно образование. Разказаха за студентските бунтове в софийския университет и в УНСС и възбудиха дискусия сред зрителите за зависимостта на българските университети от икономически интереси които унищожават правото на хората на качествено и достъпно образование.
Последва представяне на визионерския документ на „Български Социален форум“ върху политика, икономика, екология и общество. Оказа се че този кратък но изключително изчерпателен документ, съдържа един напълно възможен за реализация отговор на всеобхватната криза в обществото ни днес – чрез демократизация на политиката и икономиката, демократизация на образованието и медиите и т.н. изобщо само чрез пълна и пряка демокрация, ние можем да бъдем свободни и да изградим един нов свят изграден на солидарност и взаимопомощ, на равноправие справедливост и самоуправление. След лекцията и последвалата дискусия, беше излъчен премиерно филма – „Един нов свят“ който показа голяма част от теорията, застъпена в документа на „Български Социален Форум“, вече реализирана и вече случваща се в Гърция. Хиляди хора обединени в хиляди инициативи и хоризонтални структури – социални центрове, кооперативи, еко-селища, автономни валути и др., всички те организирани на принципите на пряко-демократичното участие, самоуправлението и солидарната икономика.   С това приключи първия фестивал в България даващ арена на идеи и дейности,реални алтернативи на представителната демокрация и капитализма – цензурирани от медиите, премълчани от политиците и невъзпяти от мейнстрийм артистите.
Десетките инициативи, които бяха представени на фестивала, доказват мястото на България сред страни като Гърция и Турция, където борбата за свобода достига размерите на революция.

Бъди промяната

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *