Атентата в Сарафово на второ четене…

Израелски и американски  медии и официални  представители (включително  на най-високо ниво), вече една седмица не спират да повтарят едно и също по отношение на атентата в Бургас – виновни са Иран и Хизбула…Хизбула и Иран и т.н. Израел имал „безспорни доказателства” за участие на Иран в атентата ( къде са – дайте да ги видим), американците и те.

Макар, че в разследването досега има само едно нещо, което е безспорно – ако за Мехди Гелази се отрича, то има конкретен заподозрян, който не е ливанец, сириец,  иранец или севернокореец,  а е „лицето” Дейвид  Джебсън , гражданин на САЩ…И този факт доста се неглижира от „коментаторите”…

Около самия атентат нещата са общо взето изяснени, но има, според мен, още няколко важни въпросителни:

  1. Как са влезли в България?
  2. Има ли „българска следа”, тоест някой подпомогнал ли ги е оттук?
  3. Как са вкарали взрива през границата?
  4. „Лицето Камикадзе” наистина ли е камикадзе или са допуснали грешка?

Ето и моите отговори:

1 . Влезли са много лесно, с истинските си паспорти на граждани на САЩ ( Швеция?) или други страни, които не будят подозрение.

2. Твърдо НЕ, няма българи, които да са ги подпомагали. Макар, че нашите власти явно мислят друго, за което говори медийното пренебрегване на българската жертва (шофьора Мустафа), отсъствието на официални лица от погребението, липсата на парични компенсации за семейството, тоест шофьора е бил или още е подозиран като съучастник.

Ако атентаторите имаха подкрепа от България, нямаше да се чудят как да наемат кола (с единствения фалшив документ с който са разполагали – книжката от Мичиган), рискувайки провали с двата неуспешни опита в Равда и Поморие, нямаше да се возят с таксита в деня на атаката, увеличавайки броя на свидетелите и т.н. Пробутваните от американски и руски „експерти” версии за българско участие са целенасочени провокации.

3. Ако са били трима души, с небудеща подозрение външност или националност, най-вероятно са си разделили пресовките тротил по багажа, като може даже и в гащите си да са ги сложили и така да са преминали и да  не ми обяснява някой, че не можело така да стане. Абсурд да са купили тротила тук – на който и „господ да се кланя” българската организирана престъпност е толкова сраснала се с властовите структури, че веднага някой щеше да изпее за чужденци купуващи взрив…

4. Възможно е да са допуснали грешка, например Дългокосия да е трябвало да остави раницата в багажното и да я взривят дистанционно. Но едва ли е така, тъй като най-вероятно става въпрос за джихадисти, тоест имаме атентатор- самоубиец. Ако е искал е разполагал с  достатъчно време да се освободи от раницата, но вместо това допуска грешка – взривява се по-рано, преди да се качи в автобуса и това е причината да има 6 , а не 40 жертви.

Относно Мехди Гелази – откъде нашите служби са толкова сигурни, че не е участвал в атентата? Защо шведското разузнаване казва, че не е той, макар да допълва, че хал-хабер си няма къде се намира в момента? Защо трябва да приемаме за чиста монета всичко което излиза като информация от една или друга специална служба?

По какъв начин, израелските медии са достигнали до информацията за Гелази, която публикуваха в деня след атентата, не се знае. Но, има достатъчно „следи”, които заслужават внимание –  Гелази има и мотив и подготовка, външната прилика, ръста ( по лична карта Гелази е 181 см, според нашето МВР „камидзето” е 182 см), арестувания в Кипър „швед”, също, нищо, че е дал „правилните” показания.

Да, ама Гелази като  „камикадзе” обърква „версиите”, защото следите водят в друга посока, различна от „Иран – Хизбула”. Гелази става джихадист във Великобритания, където съвсем млад минава религиозно обучение. Малкото мозък, който му е останал, след това е допромит в Саудитска Арабия, Пакистан и Афганистан , за да се стигне до ареста му в Тора Бора през 2001г.

Много е интересно е и друго – има групировка поела отговорност за терористичния акт – и нашите и „партньорите” се правят на недочули. Външно министерство, казва, че е „спекулация”, Вътрешното не приема , защото поели отговорност по имейл (сигурно трябва да се явят лично в МВР с нотариално заверено пълномощно?), а медиите казват, че групировката „била нова и непозната”

Нито е нова, нито непозната – Qaedat al-Jihad  съществува от 2002г, поема отговорност за атентат срещу посолството на Дания в Пакистан през 2010г, а човека който я е създал Мустафа Ахмед Язид ( Ал Масри) е в „терористичния бизнес” три десетилетия – „кариерата” му започва още с участие в убийството на египетския президент Ануар Садат през 1981г ( едно намигване към руските „експерти”) и приключва през 2010г, в Пакистан, ликвидиран от американците.

Ако Хизбула беше поела отговорност, дали това щеше  да е „истината” за атентата в Бургас, призната от медии и правителства? Но терористи свързани с т.нар. „Ал Кайда”, сунити, уахабити, логистично  свързани с ключови съюзници на Съединените щати като Саудитска Арабия и Пакистан, не са удобни, нали?

Това, което е най-притеснително , са изявленията на израелски представители, че очакват атака срещу техните спортисти на Олимпиадата в Лондон. Ако Сарафово, поне засега, не стана Сараево, то нападение по време на Олимпийските игри ще означава незабавна война срещу Иран. Каквото и да бълва Пропагандата, Иран не е реална военна заплаха за Израел (съотношението на ядрените оръжия е 500:0, а израелските конвенционални са по-модерни), камо ли пък за страните от НАТО. Целта на тази евентуална война може (между другото), да е премахване на една евентуална бъдеща заплаха за Израел, но най-вече от войната ще спечели ( и финансово) световния олигархичен елит, който цели да „рестартира” агонизиращия в момента капитализъм и увековечи несправедливия и недемократичен сегашен „световен ред”.

Източник: Без Лого

print

Остави коментар

  • от всичко случило се мен ме вълнуват само три въпроса:

    1) как се побеждава тероризъм?
    (разбира се, не с репресии и усилване на тайни и явни полиции; като оставим настрана некомпетентността им – дванайсет часа няма яснота колко са загиналите, три денонощия не се знае мощността на взрива, като накрая съобщават невероятните 3 кг тротил, което прави 12 броя ръчни гранати, очевидно преувеличение)
    (как тогава? Чрез ликвидиране на корените и благоприятната среда за тероризма, ако под „тероризъм“ разбираме удари срещу случайни хора; в този смисъл една кървава баня в парламента или Министерския съвет бихме могли да наречем „възмездие“ или даже „почистване“, „обезпаразитяване“…)
    (та корените и почвата са национализмът, религията, неравенството, капитализма, държавата – сиреч редица определени „традиционни ценности“)

    2) какво точно да наричаме тероризъм?
    (защото доста вчерашни терористи се тачат като герои – и обратното)

    3) как едно безвластно общество би противодействало на подобни деяния?

    и чисто ей-така, от куртоазия бих попитал тъмносините политици откога им се привидяха сред кадесарите „достойни професионалисти“?
    (последното – по повод разговора в предаването „Неделя 150“ с „антикомуниста“ Веселин Методиев; не се учудвам, че господинът дума не обели за шофьора на автобуса, който хранеше семейство в другия край на страната. Впрочем, за него не се сетиха и държавниците, напълно предсказуемо)

    а за завършек бих искал да изразя недоумението си от плиткоумието на терористите.
    Ако наистина желаеха да печелят симпатизанти за каузата си, лесно биха записали поне три четвърти от българския народ – просто като изберат друга мишена.
    И адреса ще им го дадем.
    (ама кофти – пак някой друг ще ни върши работата. Резил!)

  • по самата статия имам едно-единствено възражение:
    кое й е анархическото, моля?

  • О, не претендирам, че статията е анархическа. Но тезите в нея са интересни, затова съм я пуснал тук. Точни анализи на значими събитията винаги са полезни.

    Нещо друго, не вярвам в такова плиткоумие… Може би си го написал с ирония. Но в случая терористите търсят симпатии от мюсюлманския свят. И сигурно успяват да спечелят такива.

  • моля, накратко, кои тезиси са интересни според теб?

    симпатии се печелят със социално насочени акции. Смъртта на петима туристи (плюс шофьор-мохамеданин) нядяли ще напълни паниците на бедняците в ислямските страни.
    Тъкмо оттук може да се направи извода, че ислямистите НЯМАТ какво да предложат на хората, освен малко адреналин. Класическото „отвличане на вниманието на масите от техните истински проблеми“.
    Бедняци и не съвсем с повече желание биха изтрепали своите чорбаджии, дреме им за Израел. От толкова десетилетия – и каква полза имат 90% от мюсюлманите по света от убиването на някой си на майната си?

  • Интересно е как правителствата бягат от въпроса за Qaedat al-Jihad и Гелази и… плюят на килограм срещу Иран без никакви доказателства. Това е показателно накъде отиват нещата в международен план. Мисля, че би било поучително и за определена категория читатели, които вярват в „световната конспирация“ :).

    Спорно е доколко нашето правителство изобщо е информирано по случая. От втора ръка знам, че минути след атентата израелските служби са отцепили летището и буквално са изритали българите оттам.

    „симпатии се печелят със социално насочени акции“ – би било така, ако хората са толкова рационални, колкото ги изкарват съвременните икономисти. Само че те не са такива.

  • не виждам какво значение има това, че „бягат“. Нищо ново. Въпросните терористични организации са по образ и подобие на правителствата. А че Иран има за какво да бъде критикуван и обвиняван – факт е.
    (само дето ние бихме отправили друг вид критики и обвинения)
    В международен план нещата също не се променят съществено.
    В момента в който капитализмът пресметне за изгоден вариант мащабна война като изход от световната криза, повод ще намери.

    дали правителството ни е информирано?
    това по дефолт е ясно, че не е, а и да е – какво от това?

    хората СА достатъчно рационални, опре ли въпросът до личните им интереси. Ако бяха тотално ирационални, тогава шахидите (дето упорито ги наричат „камикадзе“) биха били милиони, а не стотици.
    Което показва колко некадърни и тесногръди са въпросните терористи.

    просто анализът е почти безполезен от гледна точка на социалната революция така, както я виждат анархистите.

    особено недоумение у мен буди разпаленото коментиране, че нямало замесени български граждани в извършването на атентата.
    И да има – какво от това? Гражданството е атрибут на нацията, нацията – продукт на държавната политика.
    Ако пък няма – това да не е повод за гордост?
    Този полъх на патриотизъм хич не ми харесва.

  • Това хич не е „полъх на патриотизъм“. Неколкократно в последните 2-3 години „кадри“ в „службите“ говорят пред медиите за „леви радикални организации“ и дори „анархисти“, които поддържат връзка с „ислямистки терористични организации“. Дори само затова си заслужава да следим темата. Разбира се, има и по-важни неща, но е добре човек да си отваря очите… и ушите 🙂

  • то е ясно, че съществува желание да ни се лепне какво ли не.
    (пък и „ляворадикалните“ – доколко наистина са „леви“? еле пък „радикални“? Радикализмът не е толкова в действията, колкото в целите. При исламистите целите са реакционни, назадничави)
    Отворените към помийните ями уши бързо се пълнят с кал.
    Наистина имаме по-важни задачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *