Автономен работнически синдикат – принципи, цели и средства

печат

АРС2_opt

Автономният работнически синдикат е новосъздадена синдикална организация, близка до идеите на анархосиндикализма. По-долу публикуваме призива за участие, който организацията разпространи на 1 май 2013.

 

Една от основните причини за тежкото положение в което се намират хората на труда в България, е фактът, че през годините на Прехода не бяха създадени истински синдикални организации, които да защитават правата на трудещите се.

Липсата на съпротива срещу антисоциалните политики на Държавата и алчността на Бизнеса („роден“ или „вносен“) доведе работниците у нас до положение на най-бедни и безправни в най-бедната и най-корумпирана страна в Европа – и това е по официални статистически данни. В огромния „сив сектор“ на българската икономика властват феодални отношения, а положението, в което се намират „крепостните“, не влиза в Статистиката!

„Социална борба без компромиси!“ е мотото на Автономния работнически синдикат, което възнамеряваме да изпълним със съдържание – на произвола и унижението трябва и ще бъде сложен край!

Основните принципи, върху които АРС ще се гради като организация, са два – солидарност и взаимопомощ. Това не са просто лозунги – солидарност в действията, взаимопомощ в отношенията ще са неща, които искаме да бъдат метод на работа и всекидневна практика в организацията.

Автономният работнически синдикат си поставя за цел безкомпромисно да защитава трудовите и човешките права на членовете си, независимо дали това ще бъде пред държавни институции, работодателски организации, частни фирми или съдилища. Ще се стремим членовете на синдиката да имат постоянен достъп до правни консултации или адвокатска защита.

АРС възнамерява да създаде множество трудово-потребителни и потребителни кооперации, взаимоспомагателни каси, задруги за размяна на услуги и други видове кооперативи, които ще бъдат изградени на принципите на взаимопомощ, участие, доброволен труд, сътрудничество, солидарност и които в крайна сметка ще образуват Мрежа, алтернативна на капиталистическата икономика и обществени отношения.

Автономният работнически синдикат е демократична организация, в която няма „вождове“, „елит“ или синдикална бюрокрация, отделните членове и секциите са равнопоставени, а решенията се взимат на общи събрания.

Автономният работнически синдикат не е бюрократична, усвояваща средства по „проектчета“ трудовo-правна кантора, а класова организация, която е отворена за работници, безработни, студенти и пенсионери – без разлика на пол, възраст, вяра, раса или етническа принадлежност!

Автономният работнически синдикат не си поставя за цел да стане част от „социалния диалог“ или да влезе в „тристранката“ – ние, ако преговаряме, то ще е единствено за процедурата, по която да бъдат изпълнени исканията на работниците.

Автономният работнически синдикат не подкрепя политически партии и не участва в предизборни кампании.

Автономният работнически синдикат е част от международното работническо движение и поддържа връзки със сродни по цели и принципи, групи и организации.

Основното ни средство за постигане на поставените цели и задачи е Прякото действие – стачка, протест, блокада, окупация, гражданско неподчинение. Синдикатът би одобрил създаването на работнически съвети по предприятия като средство за администриране и координация, както и извършването на граждански експроприации и преминаване под работнически контрол на фирми, заводи и отрасли при сериозни трудови конфликти или безхаберие от страна на собственика, бил той Държавата, или частен такъв.

Непосредствените цели, които си поставяме и нещата, за които ще се борим, са:

 • На първо място – масовизиране на Организацията!
 • Обръщане на ситуацията на „пазара на труда“ в полза на трудещите се – незабавни промени в Трудовото законодателство!
 • По-високи заплати, повече социални придобивки за работниците, по-високи детски надбавки и социални помощи!
 • Шестчасов работен ден! Намаляването на работния ден ще премахне безработицата и ще даде възможност на трудещите се да имат свободно време.
 • Безплатно (без такси) и достъпно образование!
 • Безплатно и достъпно здравеопазване – слагане на край на здравния геноцид и търговията с човешкото здраве!
 • Увеличаване на размера на пенсиите и незабавно намаляване на възрастта за пенсиониране (най-лесният начин за намаляване и на безработицата)
 • Социализация на обществените услуги – ток, вода, парно, горива, транспорт – те трябва да бъдат обществена собственост
 • Противопоставяне на политиката на съкращаване на обществени разходи, приватизация, либерализация, дерегулации и пр., чрез които неолибералният капитализъм води обществата към катастрофа.

Твърдото ни убеждение е, че генерално решение на тежките системни проблеми, в рамките на днешната социално-икономическа и политическа формация (капиталистическата система) не съществува! Затова ние се стремим и ще се борим за ново, самоуправляващо се, безкласово общество, основано на принципите на свободата, равенството, солидарността и взаимопомощта!

Присъедини се към нас! •

1 май 2013 г., София

http://arsindikat.org/

info@arsindikat.org

GSM: 0878346455

Клуб на АРС:

София, ул. Люле Бургас №1

4 коментара

 • валентин

  Как мога да стана член на този синдикат.Не се търпи вече .

  • Уеб-сайтът на синдиката е http://arsindikat.org/ Можете да се свържете с тях през формата за контакти. Ако срещате затруднения, пишете отново тук и ще ги решим.

 • Работя като шивачка в ,,Тих Труд „град Бургас изумена съм от непосилните норми които се поставят на един работник.Трудоустроена съм но нали постоянно се тръби че е престъпление да се получават пари по малко от минималната работна заплата в страната как да се смени политиката във фирмата?Моля за съдействие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *