Българка синдикалистка атакувана в Гърция

На 24 декември българката Костадина Кунева бе залята с киселина пред дома си. Кунева е секретар на Синдиката на домашните помощници и чистачите. Обгорени са лицето, главата, ръцете и гърба ѝ и има опасност да загуби зрението си.

Предполага се, че атаката е свързана със засилващата се дейност на синдиката, който е сред най-активните в Гърция. Костадина е имигрант, сравнително зле платен и незащитен работник, който решава да се включи в синдиката и да помага на своите другари по съдба. Нейните работодатели и техните оръдия са заплашвали и нея, и нейни другарки от синдиката за тяхната активност.

Това е банковата сметка за подпомагане на Костадина в тежкото ѝ състояние:

5012 019021 277

PIREOS BANK

DECHEVA ELENA

KUNEVA KOSTADINKA NIKOLOVA

Активисти на ФАБ в Гърция дариха средствата, които успяха да отделят, на пострадалата жена. На 30 декември с тяхна помощ синдикалната централа в Солун беше окупирана в знак на протест срещу бездействието на синдикатите. От сградата бяха спуснати транспаранти на различни езици, призоваващи за солидарност с пострадалата.

Другари в Атина окупираха централната гара в знак на протест срещу тероризма на работодателите. Четирима полицаи са ранени при протестите на домашните помощнички. Около 300 жени замеряха полицаите с камъни по време на протест на 29 декември в центъра на Атина. Подготвят се още протести срещу експлоатацията на емигрантите в Гърция.

В момента там работят около 80 000 българи срещу средно 560 евро на месец.

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *