Българската организирана престъпност

печат
Уикилийкс за българската държавна мафия

Бележка на редакцията на СМ:

Докладът на Пардю не е нищо ново за тези, които повече или по-малко следят събитията в България по време на т. нар. „Преход“. Може даже да се каже, че сме леко „разочаровани“ от нивото на анализа на българската престъпна действителност, направен от американските спецслужби… Вероятно това се дължи на факта, че шифрограмата е „частичен откъс“, а може би във времената на криза бюджетът на българската резиндентура на ЦРУ да не е стигнал за повече от преводи и преразкази на родните жълти вестници.

Това, което прави този разсекретен документ уникален и изключително ценен, е, че за пръв път са назовани публично, по ред на номерата, всички „герои на Прехода“ със съответните им „геройства“, в секретен официален документ на световната свръхсила САЩ, която е и основен „евроатлантически партньор“ (разбирай началник) на българските организирани политици.

Пълен текст на шифрограмата 05SOFIA1207 от Wikileaks:

Този доклад е частичен откъс от оригиналната шифрограма. Пълният текст на оригиналната шифрограма не е достъпен.

ПОВЕРИТЕЛНА ЧАСТ 01 от 09 София 001207 SIPDIS МИНИСТЕРСТВО НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, МОЛЯ ДА СЕ ПРЕДАДЕ НА ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ 12958: DECL: 07/07/2015 TAGS: PINR, KCRM, PGOV, EINV, ECON, KCOR, BU, Организирана престъпност ТЕМА: (U) ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ В БЪЛГАРИЯ (C-CN5-00054) REF: A. A. STATE 99125 B. B. SOFIA 1046

Класифицирано от ПОСЛАНИК ДЖЕЙМС ПАРДЮ ПО ПРИЧИНА 1.4(C).

1. (U) Тази шифрограма е в отговор на посоченото като А искане на информация за организираната престъпност в България и на Балканите. Където не са цитирани директни източници, връзките се базират на информация от оперативни контакти и общодостъпни публикации.

ОБЩ ПРЕГЛЕД И ДЕЙНОСТ

2. (SBU) Може да се каже, че силата и имунитетът от закона на организираната престъпност (ОП) е най-сериозният проблем на България днес. Дейностите на ОП са в основата на корупцията и неефективността на съдебната система в България и спъват икономическото развитие на страната. Българската ОП е особено силно замесена в международно пране на пари, трафик на наркотици и фалшификация на пари. Групировките на ОП са разнообразни – от местни улични престъпници, които се занимават с изнудване, до находчиви международни наркобосове и перачи на пари. Около 118 групи на организираната престъпност действат в България към края на 2004 г. според данни на Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) към българското вътрешно министерство, но много от тези групи са малки и сцената е доминирана от шепа големи играчи. До днес нито една значителна фигура от ОП не е наказана от българската съдебна система, въпреки продължаващата серия от убийства, свързани именно с ОП. Щатските правоохранителни органи със служби в София подкрепят усилията за намаляване на ОП в България. Отделът за предотвратяване на измамите към консулския отдел на американското посолство в София води агресивна политика за предотвратяване на пътувания на личности от ОП до САЩ.

3. (SBU) Известно е, че групировките на ОП се занимават с трафик на наркотици, проституция, изнудване и рекет, различни финансови престъпления, кражби на коли и трафик на крадени автомобили. Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация, измами с дебитни и кредитни карти са също част обичайните дейности на българската организирана престъпност. Криминалните групировки, които се занимават с трафик на хора, са изключително подвижни и жертвите често се продават или разменят между различните групи. Много от групировките използват като домакини редица законни фирми в страната или чужбина, за да перат приходите от незаконните си дейности. Няколко добре известни бизнесмени, свързани с организираната престъпност, са вложили богатството си под формата на собственост на спортни отбори, недвижими имоти и финансови институции. (Една от дейностите на организираната престъпност, на която се отдаде специално внимание през 2004 г., поради големия ѝ ръст, бяха измамите с данък добавена стойност (ДДС). Министерството на финансите изчислява, че измамите с ДДС водят до загуби за българската държавна хазна от около 700 милиона щатски долара годишно.)

4. (SBU) Фалшива валута – щатски долари и напоследък все повече и повече евро – се произвежда в България и се разпространява главно във Франция, Гърция, Италия и Испания от малки групи българи, които се завръщат в България незабавно след като направят доставката. Въпреки, че се смята, че има сътрудничество между българските и международните криминални групировки, куриерите, посредниците и разпределителите са предимно българи. Качеството на фалшивата валута непрекъснато се повишава поради добре оборудваните печатници и участието на професионалисти със значителни полиграфски умения. Обиск в северозападна България, проведен през юни 2005 г. от правоохранителните органи на българските и американските тайни служби, завърши с конфискацията на близо 3 милиона фалшиви щатски долара с високо качество в банкноти от 100 долара. (ref B). Това е второто по големина изземане на фалшива валута в европейската история.

5. (C) Разследвания на американска територия на преходни криминални групировки доведоха да успешното разбиване на значителни организации за трафик на наркотици, ръководени от български граждани в Лос Анджелис и Тампа. Тези групировки са внесли в САЩ огромни количества (килограми и дози) от кокаин и екстази. Те са имали връзки за наркотрафик през Амстердам и неясна финансова подкрепа от някакъв израелски гражданин. Макар повечето от членовете на тези групировки да са осъдени и да лежат в американски затвори, трима от обвиняемите в Калифорния и Флорида са успели да избягат и е възможно да са успели да се завърнат в България, за да се възползват от днешната политика на страната да не екстрадира свои граждани. Тримата бегълци са ИВАЙЛО АНГЕЛОВ ПЕТКОВ (български гражданин, роден на 18 май 1965 г.), ИВАН ДОБРЕВ (български гражданин, роден на 25 май 1959 г.) и СТЕФАН ЦВЕТАНОВ СТОЯНОВ (български гражданин, роден на  9 януари 1966 г).

6. (SBU) Чрез други разследвания в САЩ са идентифицирани български граждани, които произвеждат и продават фалшиви лични документи използвани в организирани банкови и ипотечни измами, измами с кредитни карти и незаконно вкарване в страната на емигранти.

Кой кой е в българската организирана престъпност

7. (C) От падането на комунизма през 1989 г. и бурните 90 години досега сцената на организираната престъпност в България претърпя значителни промени, също както и българският икономически, политически и обществен ландшафт. Славата на доайена до преди време на българската организирана престъпност МУЛТИГРУП (МГ) драматично залезе след убийството на неговия ръководител Илия Павлов през 2003 г. МГ направи активни опити да узакони някои от своите дейности в бизнес групировка, съсредоточена върху управлението на големите активи, придобити по времето на нейния апогей. Групировката назначи американски лобист с цел подобряване на имиджа на МГ. Бившите оперативни работници на МГ основаха другите две основни криминални групировки – ВИС и СИК, – които вече се разпаднаха, но останките им все още се занимават с организирани криминални действия. Въпреки това, присъствието и влиянието на техните останки/наследници сякаш залязва, тъй като членовете непрекъснато сменят групировките, на които са верни, в зависимост от личните си бизнес интереси.

Изгряващата звезда на българската организирана престъпност, групировката ТИМ, базирана във Варна, все повече заприличва на МУЛТИГРУП в усилията си да проникне в колкото може повече незаконни сектори. Днес ТИМ и дъщерната им бизнес империя са един от най-големите и сериозни икономически проблеми на България.

A. (C) ТИМ – новият лидер на българската ОП. Основана във Варна през 1993 г., за ТИМ се говори, че е създадена от десет бивши командоси, служили в елитно военно поделение, преди то да бъде разпуснато в началото на 90-те години на ХХ век. ТИМ запълни вакуума, създаден след упадъка на Мултигруп, последвал убийството на Илия Павлов през 2003 г. Името на групата се смята за съкращение от инициалите от първите имена на трите й основни фигури: ТИХОМИР ИВАНОВ МИТЕВ (български гражданин, роден на 10 октомври 1958 г.), ИВО КАМЕНОВ ГЕОРГИЕВ (български гражданин, роден на 22 септември 1969 г.) и МАРИН ВЕЛИКОВ МИТЕВ (български гражданин, роден на 5 октомври 1957 г.). Смята се също, че 12 души контролират всички фирми на ТИМ – които към 2003 г. наброяват над 150 и имат повече от 10 000 служители, – като всеки един от тези 12 има фиксиран дял от активите и управлява различни сектори от бизнес империята на групировката. Въпреки че се опитват да изградят имидж на напълно законна бизнес групировка, ТИМ продължават да поддържат строга тайнственост по отношение на корпоративната си структура и собственост, като същевременно техните фирми и подразделения са обвързани с много сложни отношения. Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от престъпни дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.

Основната база на ТИМ – Варна – има значително руско население и се смята, че ТИМ имат връзки с руската организирана престъпност, включително с известната фигура от руската престъпност МАЙКЪЛ ЧОРНИ (вижте раздела РУСКО ВЛИЯНИЕ). Тихомир Митев контролира промишлените дейности на ТИМ, неговият по-голям брат Марин се занимава с основните бизнес интереси на групировката във Варна и околността, докато Иво Георгиев има за задача дейностите на ТИМ в София и финансовите интереси на групировката. Други членове на тази групировка, които би трябвало да отбележим, са: МИРОСЛАВ ПЕТРОВ НЕСТОРОВ (български гражданин, роден на 12 март 1964 г.) – той се занимава със стратегическото планиране на групата и е и директор на най-големия филиал на ТИМ в областта на услугите – МУСТАНГ ХОЛДИНГ; ЙОРДАН ДИМИТРОВ ЙОРДАНОВ (български гражданин, роден на 24 ноември 1974 г.), занимаващ се с медийните интереси на ТИМ и член на борда на Мустанг, и НИКОЛАЙ БОЖИДАРОВ НИКОЛОВ (български гражданин, роден на 28 август 1949 г.) – изпълнителен директор на Мустанг и съпруг на главния архитект на Варна. •

www.bivol.bg

(Следва)

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *