Българските фермери последваха примера на гръцките

печат
протест на фермери
протест на фермери

Според декларация на транспортни фирми, изпратена до правителството, превозвачите губят 30 милиона лева на ден от продължилите над две седмици блокади на гръцката граница. Към тях от началото на февруари се присъединиха и протестите на българските млекопроизводители и тютюнопроизводители, които не издържаха на постоянното протакане на преговорите от страна на правителството и минаха към преки действия.

Млекопроизводителите обявиха, че ще блокират Дунав мост и граничните пунктове в Русе, Оряхово и Видин. Те протестират срещу вноса на нискокачествени и силно субсидирани месни и млечни продукти от Европейския съюз, които на практика изхвърлят от пазара мизерно субсидираното, макар и по-качествено българско производство.

Властите реагираха остро на земеделските протести и отмениха разрешението за протеста на тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско пред граничния пункт Илинден. Организаторите от тютюневите села недоумяват как е възможно българската държава да им забранява да протестират три часа, а гръцките земеделци могат да блокират границите седмици наред. Протестите на тютюнопроизводителите са предизвикани от неизплатени стотици хиляди левове от фирми за изкупуване на тютюн и изгледите мнозина от тях оттук нататък да останат изобщо без субсидии, тъй като не отговарят на „европейските“ изисквания.

Същевременно блокадата на гръцките фермери от другата страна на границата продължава, макар и да беше вдигната временно след като правителството обеща 500 милиона евро помощи, които явно са се оказали недостатъчни или недостатъчно сигурни и земеделците върнаха камионите на изходни позиции. В началото на февруари полицията атакува със сълзотворен газ гръцките фермери, блокирали пристанищата в Пирея и на остров Крит. Земеделците тръгват с тракторите към министерството на земеделието в Атина, когато са атакувани от гръцките ченгета. Сблъсъците продължават и на следващия ден. Очаква се блокадата да продължи поне до 4 февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *