Балкански празник на анархистката литература в София

печат
Балкански фестивал на анархистката книга 2008

bookfest2008_fmt

p1020911_fmtp1020918_fmtНа 31 май и 1 юни в София се проведе третият Балкански фестивал на анархистката книга. Освен домакините от Федерацията на анархистите в България, участие взеха още участници от Гърция и Сърбия. Гости имаше още от Франция, Великобритания, Канада, Австралия и Армения.
Фестивалът, който вече се превръща в традиционен е изразител на балканските анархистки идеи, където хората могат да се запознаят отблизо с анархистките периодични издания и книги.
През определено време панаирът се мести в различна страна от Балканския полуостров. За първи път събитието се провежда през 2003 г. в Любляна, Словения. През 2005 г. се провежда в Загреб, като окрилени от интереса към мероприятието местните организатори започват ежегодно да организират анархистки фестивал на книгата. Решени добрата инициатива да продължи, Федерацията на анархистите в България прие София да бъде следваща спирка на анархистката литература. Причините за това са големите традиции на анархизма в България, както и внушителният брой на изданията на ФАБ – над 50 заглавия в различни области – теория, практика, спомени на преживелите фашистките и болшевишки репресии.
По време на изложението се проведоха дискусии за анархистките борби на Балканите, като се отдели специално внимание на борбите на нашите другари в Румъния и Турция и все по-силния полицейски натиск срещу тях. Прожектираха се филми за проведените в България и Украйна „лагери без греници”. Обсъдиха се общите балкански акции до края на годината, както и следващата спирка на панаира, която най-вероятно до ще бъде догодина в Солун.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *