Бунтове в Исландия

печат

На 23 ноември хиляди жители на Исландия излязоха по улиците на Рейкявик, искайки отставките на министър председателя и управителя на Централната банка на страната. Това е най-мащабната акция от серията протести, които започнаха след като икономиката на Исландия беше поразена от финансовия крах. На видеозаписите, направени в хода на демонстрацията, отчетливо се виждат черни знамена. Това не е за първи път. Има редица съобщения, че на митингите и протестите в Исландия участниците развяват черни, черно-червени и черно-зелени знамена.

Няколко дни по-рано двама анархисти се качват на покрива на исландския Парламент, т. нар. Алтинг (води се най-стар в света), и свалят националния флаг на Исландия, заменяйки го с флага на веригата супермаркети „Bonus”. Единият е арестуван при слизането от покрива, неговият другар успява да избяга невредим след забележителна акция на солидарност от страна на събралите се хора долу, протестиращи против финансовата криза. Народът изблъсква ченгетата, за да направи пътека на момчето да избяга. По-късно Хаукур посещава сградата на парламента (като част от студентските му занимания), но един от депутатите го разпознава като единият от свалилите националното знаме. Той носи маска по време на акцията, но всички демонстранти в Исландия са добре известни, тъй като Исландия е малка страна (население 300 хиляди – бел. ред.), а Хаукур е един от най-активните анархисти там. Той вече има двуседмична присъда за други протести, от 2006.

На 23 ноември група от от 200-300 демонстранти се събира пред главния полицейски участък в столицата с настояване да бъде освободен задържан юноша – участник в предишните протести. Хората щурмуват участъка, като първо разбиват прозорците. Полицията се опитва да ги изгони, изстрелва във въздуха сълзотворен газ, но в крайна сметка е принудена да освободи арестувания, след като гаранцията му е платена. Освободеният младеж заявява: „да свалим правителството и да използваме силата на протеста за революция”.

Три крупни банки в Исландия „Кауптинг”, „Ландсбанки” и „Глитнир” фалират под тежестта на многомилиардни дългове, натрупани в резултат на техните операции в чужбина. Това води до падане на исландската крона и принуждава властите да търсят помощ от МВФ. Миналата седмица МВФ и редица европейски държави се съгласяват да предоставят кредит от 10 млрд. долара. Исландия е в рецесия, безработицата расте, много семейства рискуват да останат без домове и спестявания. Един от протестиращите млади хора се добира до балкона на Алтинга, от който на празници се изказва исландският президент, и разпъва плакат: „Продава се Исландия: 2 100 000 000 долара” (размера на кредита от МВФ).

Демонстрацията пред Парламента продължава около час, а след мръкване участниците се прехвърлят по околните кафенета, където цената на чаша кафе е скочила 3 пъти от началото на кризата. „Дойде ми до гуша от всичко това – казва Гудрун Йонсдотир, 36-годишна служителка в офис. – Не вярвам на правителството, не вярвам на банките, не вярвам на политическите партии и не вярвам на МВФ. Имахме хубава страна, а те я съсипаха”. •

Индимедия България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *