Цензура в Словения?

печат
Отличниците на ЕС

През януари голяма част от словенските журналисти подновиха своите атаки срещу дясното правителство на Янез Янса, обвинявайки го в цензура над свободата на словото. От своя страна правителството обвини журналистите в „държавна измяна” и заяви, че в страната има пълна свобода на словото и печата.
От 1 януари Словения е ротационен председател на Европейския съюз и въпреки че обикновено се счита за най-стабилната нова страна-членка на съюза, напрежението между различни слоеве на обществото и властта нараства с всеки изминал ден. „Свободна мисъл” вече писа за работническите и студентски протести в Любляна и други градове на страната през ноември. Сега дори и представителите на „четвъртата власт” обявиха война на неолибералното си правителство. Още през септември двама от водещите журналисти в страната, Блаж Згага и Матей Сурк, откриха петиция срещу правителството, която е подписана от над 600 журналисти. Единстевният представител на властта, който е проявил интерес към петицията, е омбудсманът на Словения, който обаче не е направил нищо, освен да проведе осведомителна среща.
Журналистите настояват за независима международна комисия, която да докаже или опровергае твърденията им. Премиерът Янса заявява, че петицията дискредитира страната като председател на ЕС. Пишещите са категоричи обаче, че именно като председател на ЕС Словения трябва да докаже, че защитава свободата на словото. Според репротерите властта упражнява цензура върху медиите както чрез смяната на главни редактори и непубликуване на критични материали, така и с орязване на рекламите в независимите вестници. Политически анализатори коментират, че проблемът идва най-вече от премиера Янса, който самият е бил журналист по време на титовия „социализъм”, а в последните години се опитва да вкара държавен контрол не само в пресата, а и във всички сфери на живота.
По-материали от в. „Дневник”, радио “Студент” – Любляна и Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *