Да си спомняме за свободата

печат

imagenursula16rs0[1]_fmtУрсула Льогуин, авторка на научна фантастика, при получаването на наградата National Book Award, казва няколко думи, които си заслужава да повторим:
Чакат ни тежки времена, в които ще искаме да се чуват преди всичко гласовете на онези писатели, които виждат алтернативите на настоящия ни живот… Ще се нуждаем от писатели, които могат да си спомнят за свободата… Живеем в капитализъм и изглежда няма измъкване от властта му. Така обаче е изглеждала някога и божествената власт на царете. Хората могат да се съпротивляват на всяка човешка власт и да я променят. Промяната често започва с изкуство. Често това е именно нашето изкуство, изкуството на думите.
Урсула Льогуин не пише литература за бърза закуска на крак. Творбите ѝ приличат повече на изследване – дълбоко надникване в човешката същност, в изгражданите от хората обществени системи, в капаните на тези системи, които захапват безмилостно всеки от нас.
Тя е от малкото автори, осмелили се да изобразят утопии, за които си струва човек да се бори. И макар че опитът ѝ да си представи едно анархично общество търпи доста критики, това я нарежда сред имена като Ким Стенли Робинсън, Иван Ефремов и Александр Богданов. За един от тях вече писахме на страниците на нашия вестник, за другите предстои да си спомним през следващата, 2015 година, защото идеите в тях все още са свежи, все още нужни на човечеството. •

Николай Теллалов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *