Джон Браун

печат

Първият чернокож президент на САЩ не е бледоликият Барак Обама, а доста по-тъмният Ълдър Монро, избран на 8 май 1858 г. от група, самопровъзгласила се за „Временно конституционно събрание на народа на Съединените Щати“.

Чак три години по-късно избухва Гражданската война, резултат на която е отмяна на робството, но неравноправието на американските граждани по расов признак е факт до средата на ХХ век, а и днес този проблем остава актуален.

Тъкмо по време на войната между Севера и Юга, традиционно смятаният за най-велик политически и военен деец президент Ейбрахам Линкълн е казал, че ако за победата над Юга е нужно да освободи робите, ще го направи, но ако за победата е нужно обратното, робството ще се запази.

На съвсем друго мнение е бил инициаторът на „Временното конституционно събрание“ – фермерът Джон Браун. Роден е на 9 май 1800 г. в Кънектикът. Трудолюбив, сръчен, с интерес към науките, но без нюх на предприемач, животът му тече в недоимък. Мизерията е причина за смъртта на жена му и девет от двайсетте му деца. Всичките си лишения обаче възприема като бял кахър в сравнение с положението на робите. Организира канали за бягство на чернокожи от плантациите в южните щати и прехвърлянето им на север. Прави училище за бивши роби въпреки противодействието на властите, домът му е пристанище за бегълци. На 49 годишна възраст стига до извода, че робството не може се пребори с мирни средства. Без колебание хваща оръжие и не щади ни себе си, ни противника. От 1856 г. провежда редица набези на територията на робовладелските щати, тероризира плантаторите, освобождава роби и се опитва да предизвика масово въстание на негрите, да формира от тях отряди и да води партизанска война, докато робството не падне. През октомври 1859 г. извършва нападение върху арсенал в градче във Вирджиния, но е блокиран от войските на щата, ранен и заловен. Съден в Чарлстън, Вирджиния и е обесен на 2 декември 1859 година. Екзекуторите му свидетелстват за изключителното мъжество, с което посреща смъртта.

В някои източници Браун е наречен религиозен фанатик. Фанатизмът му се състои в твърдото убеждение, че властта в този свят принадлежи единствено на Всевишния, докато хората не бива да властват един над други, нито да ги притежават като стока. Наистина фанатично е вярвал в човешкото достойнство на бели, индианци и чернокожи, в абсолютното им равенство пред бога, в равноценността на техните култури и вярвания. Застъпник за равноправието на жените, осигурява на дъщерите си същото образование, каквото и на синовете си. Поставен редом с официалните герои на съвременна Америка, Джон Браун изпреварва всички тях. •

СМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *