Доброволци вместо полиция

печат

Доброволни дружинки пазят къщите си от крадци в софийското село Мрамор.
Мрамор е на 2 км от Околовръсното на София. Затова и полицията не идва често там. Униформените обаче са доволни от помощта на местните и обещават, че крадците много скоро ще бъдат заловени.
Въпреки това жителите разчитат на доброволния отряд повече, отколкото на полицията.

И с право разчитат повече на себе си, отколкото на полицията, защото МВР не брани хората от айдуци, а властта – от народа.

Остава жителите на това село, а подир тях и всички граждани на тази и други страни, да осъзнаят, че доброволните отряди не представляват притурка към полицията, на която да „съдействат“ (за какво да съдействат? за издевателство на властта над народа ли?), а са способни да поемат всички общественополезни функции на полицията, също както селските събрания – функциите на правителства.

Ако такива събрания се ръководят в решенията си единствено от здравия смисъл и от пет простички принципа (свобода, равенство, справедливост, взаимопомощ, федерализъм), това би било достатъчно, за да се нарекат анархически. Но и наличието на доброволна дружина вече издава стихийния анархизъм на обикновените трудови хора.

Може би мраморчани ще се учудят и дори засегнат, че някой ги нарича „анархисти“, но такава тяхна реакция се дължи на властническата пропаганда, която от десетилетия внушава, че анархизъм е тъкмо това, от което те страдат – от произвола, безхаберието и наглите набези на крадци. Но истината е тъкмо обратното.

Колкото повече хора го проумеят, толкова по-близо сме до социалната революция.

.

Забележка: жителите на село Мрамор спокойно биха могли да си поискат връщане на парите, които бюджетът е взел от тях и ги дава на МВР. И това би било справедливо, поне на първо време. А нататък ще дойде денят, в който ще бъдат отменени и пари, и данъци, и меверета…

Остави коментар

 • Чичо Иво

  Ами ако това са скинове?- Щото такива дружинки пазят от ромски нападения и обири.

 • по репортажа не личеше да са такива.
  Пък и крадците са си крадци, не е важно какви са по произход.
  Дружината е за самозащита, не за етническо прочистване, значи няма причина да се отнасяме негативно, поне засега.

  ако щабът на такава дружина се свърже със щабове на други местни дружини – ето една мрежа, не по-лоша от полицията, но подчинена ПРЯКО на народа.

 • Аз за пръв път чувам, че скиновете „пазели“ някого. Или „пазене от крадци“ разбираш да бият циганите където могат?!

 • Би било много добре ,ако дружинките са за самозащита,а не на база етническо противопоставяне.Ако се създаде мрежа подчинена ПРЯКО на народа ,също ще е по добре.Репортажът наистина не показва негативно отношение към даден етнос,но предвид обстановката у нас имам известни съм нения ,че това може да са хора с лоши намерения спрямо циганите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *