Дурути за борбата против фашизма

80 години от Испанската революция

През септември 1936 г., след матирането на пуча на силите на Франко в Арагон, Буенавентура Дурути дава интервю на журналиста Пиер ван Пасен от канадския вестник Торонто стар. В това интервю той излага своите възгледи за фашизма, за правителството и за социалната революция. То е важен документ, в който наред с фалангистите, той изобличава сталинисти, буржоазни републиканци и нашите собствени опортюнисти. Ето защо неговите думи са запазени само на английски език и никога не са били преведени на родния му испански, въпреки важността им.

… За нас въпросът е съкрушаването на фашизма веднъж-завинаги. Да, и при това, въпреки правителството. Нито едно правителство в света не ще се бори с фашизма на смърт. Когато буржоазията види, че властта се изплъзва от ръцете ѝ, тя ще се обърне към фашизма за поддръжка. Либералното правителство на Испания отдавна можеше да обезсили фашистките елементи. Вместо това то се колебае, прави компромиси и се занимава с глупости. Даже сега, в този момент, в правителството има хора, които настояват за по-деликатно отношение с метежниците. Никога не знаеш, както се казва – кога на днешното правителство могат да му потрябват тези метежници, за да смажат работническото движение…
Ние знаем какво искаме. Изобщо не ни интересува, че някъде имало Съветски съюз, заради чието спокойствие работниците на Германия и Китай бяха принесени от Сталин в жертва на фашисткото варварство. Ние искаме революция тук и сега – в Испания, а не – може би – след следващата европейска война. С нашата революция сега ние представляваме много по-голяма заплаха за Хитлер и Мусолини, отколкото цялата Червена армия на Русия. Ние даваме пример на немската и италианската работническа класа как трябва да се справят с фашизма.
Аз не очаквам никаква помощ за анархистическата революция от нито едно правителство в света. Възможно е конфликтните интереси на различните империалисти да окажат някакво влияние върху нашата борба. Това е напълно вероятно. Франко ще се старае с всички сили да въвлече Европа в конфликта. Той няма да се поколебае да подтикне Германия да се нахвърли срещу нас. В крайна сметка ние не очакваме помощ даже от „нашето“ правителство…

Ван Пасен го прекъсва: „Ако победите, ще седнете върху куп развалини“.

Ние винаги сме живели в дупки и гета. Ще съумеем временно да се устроим някак си. Защото не трябва да забравяте, че ние можем и да строим. Именно ние построихме тези дворци и градове тук, в Испания, в Америка и навсякъде. Ние, работниците можем да построим нови на тяхно място. И даже по-хубави. Изобщо не се боим от развалините. На нас ще принадлежи цялата земя. В това няма никакво съмнение. Буржоазията може да взриви и да унищожи своя собствен свят, преди да напусне сцената на историята. Ние обаче носим в сърцата си един нов свят. Той израства в тази минута.

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *