Енергопротест

печат
elektromera

Ямбол

Днес се проведе третият протест (всъщност митинг) срещу енергоразпределителните дружества в града. Протестът започна с призив за въздържане от агресия и провокации. На предният протест имало опити за „нарушаване на обществения ред“, които били бързо потушени. Организаторите благодариха на полицията, че не се е намесила.

DSC_0001

Всякакви партии и сдружения бяха изрично отбелязани, като нежелани. Двамата организатори си казаха какво имат против дружествата и призоваха за повече активност от зрителите, „за да се превърне събирането в протест“. После оставиха микрофона на хората.

В сравнение с първият път, този път се изказаха повечко хора. Чуха се много и различни неща, но малко от тях не могат да бъдат чути по телевизията. Общото настроение беше „срещу измамите и далаверите“, „за проверка“ и за „национализация“ на дружествата. Имаше дори обвинения срещу редовите служители на EVN, че не си плащали тока.

Имаше призиви за „протест до край“, за „граждански контрол“, за мерки срещу безкрайното „оправяне“, но имаше и призиви „да дойде някой, който наистина мисли за нас“.

Повечето хора гледаха отстрани, обаждаха се и ръкопляскаха отвреме навреме, но като че ли чакаха да им се направи представление. Когато „представлението“ свърши, тихо и кротко се разотидоха.

Кюстендил

кюстендил
Недоволните от ЧЕЗ и от енергийната политика на управляващите се събраха на централния площад „Велбъжд“ в Кюстендил, където обявиха своите искания – национализация на електроразпределителните дружества, премахване на последното увеличение на тока от 2012 година, както и продажба на тока от АЕЦ „Козлодуй“ само в страната. Протестът събра около 600 души. Преди началото се появиха няколко души със знамена на ВМРО, но бяха помолени да напуснат или да свият знамената, за да запазят гражданския характер на протеста.
С протестно шествие по главните улици и с викове „Мафия, мафия“ и „Събудете се роби“, протестиращите стигнаха до квартал „Капията“, където блокираха движението на ключово кръстовище за около 15 – 20 минути, а след това отново се върнаха към площада.
кюстендил2Попиляха ни по света, от 25 до 50 годишни всичко ( 80%) е по чужбина, вижда се и на снимките… Общо взето, заспал град, сравнен с Дупница, който е колкото Кюстендил по население… там са излезли 5000, а при нас 500 – 600.
Велико Търново
tyrnowo
Над 500 души се включиха в националния протест срещу своеволията на енерго-разпределителните дружества и държавната политика в областта на енергетиката.

Демонстрацията беше под формата на митинг-шествие от сградата на Общината до касите на Енерго-про. За първи път в Старата столица се събраха толкова много хора, които поискаха да изразят недоволството си срещу енергийната и държавна мафия, която докара населението до немотия.

Организаторите се обявиха срещу всеки опит на политически партии да окупират или яхват вълната на народно деволство. По думите на Светлин Тачев, единият от формалните организатори, „протестът е граждански и не е насочен към конкретна партия, а към цялата система, която е главният виновник“. Този призив беше отправен, тъй като в някои градове, политически формации превзеха протестите и ги задушиха в зародиш.

„Стига! Не са ни нужни повече лъжливи обещания и псевдо-герои, които да манипулират българския народ!“, коментира още той.

Всеизвестен факт е, че страната ни се намира в предизборна подготовка и политическите партии кражат като лешояди покрай всенародното недоволство.

„Моделът на представителната демокрация е тотално компрометиран и е довел до там, корпорациите да имат собствено правителство! Поради това не е важно кой е на власт, а дали са налице механизми за граждански контрол на обществено-политическата дейност!“, коментира пред човек на „Без лого“, другият формален организатор Милен Кирилов.

Това бе и едно от исканията на протестиращите във Велико Търново – национализия, но с въвеждане на пряк граждански контрол. „Той е наложителен, тъй като национализацията ще се изроди в държавен монопол“, коментира Тачев.

Шествието протече мирно, без прояви на агресия. Протестиращите спираха на няколко пъти, скандирайки лозунги – „Мафията вън“, „Българи-юнаци“, „Българи стане, страната защитете“, „Свобода или смърт“, „Енерго-про отивай си с добро!“ и т.н.

При едно от спиранията, пред съда, беше изразена солидарност с намушкания организатор Иван Петров, от Варна.

Шествието приключи пред касите на електро-разпределителното дружество, където

гневни граждани хвърлиха 3-4 яйца по сградата. Беше дадена думата на хора да изкажат своите мисли и чувства на мегафона. Граждани изразиха тежкото си положение, в което се намират, заради непосилните суми, които са им начислили, а един възрастен мъж с мъка показа сметката си от 230 лева. Стана ясно, че човекът има пенсия от едва 180 лева. Множеството реши да му помогне и светкавично бяха събрани 140 лева. Този момент просълзи някои от присъстващите, тъй като това беше една чиста проява на взаимопомощ и солидарност.

Малко преди края на протеста, беше обявено, че следващият протест ще е във вторник (19.02.13г), от 12:00 часа, пред касите на Енерго-про.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *