Федерацията на френскоговорящите анархисти изобличава насилниците

печат

Федерацията на анархистите заклеймява репресиите от четвъртък, 14 май 2009 срещу 74 работници от газоснабдяването, борещи се срещу цялостното влошаване на социалните условия след отварянето на професионалния енергиен сектор за конкуренцията. След незаконното задържане на Жулиен Купа, приемането на постановлението „срещу маските“, скорошното полицейско насилие в Страсбург и почти всекидневното използване на полиция за защита на (заграбената) частна собственост върху средствата за производство, тези деяния потвърждават убежденията на анархистите, че държавата няма да реши нашите проблеми: тя все повече и повече ще играе ролята на копой на капитала и ще го прави все по-жестоко.

Нито един акт на насилие във Франция и по света днес не е извършен от работниците; това е насилие на варварския капитализъм, на насъскването на работниците едни срещу други в конкуренция за най-ниско заплащане. То превръща синдикатите в оръдия, в послушни слуги на господарите. То принуждава младежите да заемат все по-несигурни работни места и кара безработните да се чувстват виновни. То разрушава такива обществени услуги като болниците и училищата и ги превръща в източници на колосални печалби. Срещу това насилие намериха смелост да се изправят 74-те арестувани: незначителните материални щети са нищо в сравнение с него!

Федерацията на анархистите настоява работниците да не бъдат преследвани за своите действия и всички текущи дела срещу активисти, участващи в борбата, да бъдат прекратени – от „нелегалните“ до студентите и работниците. Федерацията на анархистите за пореден път заявява, че единствено едно обществено движение, организирано от себе си и за себе си, ще доведе до онова съотношение на силите, което накрая ще наклони везните в полза на хората, които цял живот не познават нищо друго освен една дълга поредица от кризи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *