ГЛАС НАРОДЕН

печат
Здравеопазване на колела

Долната статия е съставена изцяло от коментари в Интернет форум за забавления „извън пътя”. Ето как правилно забелязват хората, когато далаверите не се въртят от самите тях.
„Бърза помощ вече ще идва с „Порше Кайен”. Луксозните джипове ще возят болни от села и паланки, където обикновена кола не може да стигне. Ще получим 32 високопроходими джипа „Порше Кайен” до края на май, изненадващо съобщи здравният министър проф. Радослав Гайдарски във Велико Търново. Скъпите коли, оборудвани като линейки, са купени със заем на Световната банка. Те ще бъдат дадени на спешните центрове в труднодостъпни райони.”„В момента такъв джип върви около 250 000 долара. „Купихме ги след търг по Закона за обществените поръчки”, обясниха от министерството. „Порше Кайен” е предпочетен, защото бил на най-ниска цена. Производителите правят големи отстъпки, когато се купуват повече коли наведнъж.”
„От общо 150 автомобила, 32 са поршетата, значи става въпрос именно за возене на чиновнически задници! Останалите са: Форд, Пежо и Фолксваген, т. е. наистина линейки. Пък са спечилили търга с ниска цена, сигурно алтернативата е била Бугати. На фона на сичкото нямане в здравеопазването само Поршета липсват. А утре ще купят и за парламента по 2 на депутат!”
„От друга страна, що пък да не е порше – той някой берящ душа пенсионер, като го качат в това порше и от кеф ще оздравее. И все пак, един хеликоптер струва 2-3 милиона долара, ако тия Поршета са 32 х 250 хиляди, значи за същите пари е могло да се купят 3 хеликоптера! Пътят от големите болници до N-тото родопско село с кола (била тя и Порше) е над 1 час, докато с хеликоптера ще е 5-6 минути, т. е. 1 хеликоптер може да обслужи същия брой пациенти като 10 линейки! Да не говорим колко е важна бързината при по-тежките случаи. Но и тук работа е ясна, ако това е истина – колкото са по-скъпи колите, толкова е по-голяма абсолютната стойност на комисионната. Ама трябва да има прогрес – преди бяха мерцедеси и беемвета за служителите на народа, та сега на Кайени ли ще се учудваме. „Хора”, които знаят, че сума ти хора са умрели, ще умират, и може би в момента умират поради липсата на животоспасяващи уреди и медикаменти, да си стоят в добре обзаведения офис, парите за което са знаем всички от къде („..ъъъ немога да си спомня кой ми направи дарение….ъъъъ”).
„Най-лошото е, че всичко е поднесено от четъртата власт, като най-обикновенна новина и народът приема корупцията и некомпетентността като даденост.” •

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *