Годината, в която се разпадна Америка

Започва 2017 г. (сто години след Руската революция). САЩ се управляват от кланове. Първите от тях са основани от местните полицейски сили.

Войната срещу престъпността, начената от консерваторите в края на двадесети век, и тази на Буш и Обама срещу тероризма през първото десетилетие на XXI век, милитаризират полицията и я правят неконтролируема.

С разпада на обществото полицейските началства се превръщат във вождове на банди. Щатската полиция се разлага и офицерите от армията се включват в полицейските формирования на местните общини. Новосъздадените „племена“ се разрастват и включват в себе си приятелите и роднините на полицаите.

Доларът престава да бъде резервна валута през 2012 г. – в момента, когато засилващата се икономическа депресия изяснява на кредиторите на Вашингтон, че размерът на федералния бюджетен дефицит е твърде голям, за да бъде финансиран по друг начин, освен с печатане на пари.

Крахът на долара причинява взрив в цените на вноса. Американците вече не могат да си позволят вносни стоки, а корпорациите, които произвеждат в офшорните зони стоки за пазара в САЩ, фалират, като по този начин допълнително намаляват данъчните постъпления на федералното правителство.

За да изплаща заемите, то е принудено да печата пари и цените на вътрешния пазар растат стремително. Пред заплахата от хиперинфлация Вашингтон елиминира програмите за здравеопазване и социално осигуряване, а след това конфискува и останките от частните пенсионни фондове. Тези мерки позволяват едногодишна отсрочка, но след като не остава нищо за конфискуване, печатането на пари и хиперинфлацията се възобновяват с нова сила.

Снабдяването на населението с храни се прекратява, когато правителството започва да се бори с хиперинфлацията чрез фиксиране на цените и забрана на заплащането на стоки и услуги с друго, освен с хартиена щатска валута. Никой не иска да заменя все по-скъпо струващите стоки срещу евтина хартия и стоките изчезват от рафтовете.

Вашингтон следва примера на Ленин от периода на военния комунизъм. Правителството изпраща войски, за да конфискуват всякакви стоки за раздаване на гражданите. Тази мярка работи, докато в складовете все още има запаси, тъй като производството е замразено. Повечето от конфискуваните стоки стават собственост на заграбилите ги военни банди. Стоките се появяват отново на пазара под закрилата на местни царчета, като търговията се извършва чрез бартер или със златни, сребърни и медни монети.

Други кланове се организират около семейства и лица, притежаващи хранителни запаси, благородни метали, оръжия и боеприпаси. Между тях се създават нестабилни съюзи, които балансират разликите в силите на съперничещите си кланове. Предателствата бързо превръщат лоялността в необходимо условие за оцеляване.

Масовото производство на храни и други стоки изчезва, тъй като местните полиции облагат с данъци всички стоки, преминаващи през тяхната територия. Вашингтон конфискува оборудването за производство на нефт и бензин, но повечето от държавните нефтопродукти се изразходват за заплащане на безопасното придвижване по територията на клановете.

По-голямата част от войските от задморските военни бази са изоставени на произвола на съдбата. Веднага след като техните ресурси се изчерпват, изоставените войници се съюзяват с онези, срещу които доскоро са воювали.

Вашингтон все по-трудно съхранява силата и влиянието си. Федералното правителство губи контрол над страната и все по-трудно се снабдява със стоки от чужбина като данък от хората, които застрашава с ядрения си арсенал. Постепенно останалите ядрени сили осъзнават, че единствената мишена в Америка е Вашингтон. Най-умните осъзнават това и изоставят старата столица.

Когато Римската империя се е появила на света, нейната валута е била от злато и сребро. Рим е бил добре организиран, неговите институции са били ефикасни и са могли да снабдяват армиите си по бойните полета, така че военните му кампании са могли да продължават безкрайно.

Когато експанзията „принуждава“ Америка да създаде своя империя в чужбина, това съвпада с времето на деиндустриализация и износ на производствените мощности там, където живеят евтино заплащаните туземни производители, което разрушава данъчната основа на държавата. Това води до огромен бюджетен и търговски дефицит, спад в покупателната способност на книжната валута и до зависимост от чуждестранните кредитори и марионетки.

Римската империя просъществува няколко века. Американската империя рухва за денонощия. Разложението в Рим дава сила на враговете му и Западната империя престава да съществува. Колапсът на Америка става тогава, когато правителството престава да представлява народа и се превръща в инструмент на частната олигархия. Вземат се решения с оглед получаване на краткосрочни печалби за една шепа хора с цената на налагане на огромно данъчно бреме върху мнозинството. Правителството се срива под тежестта на своите дългове.

Така, през 2017 година, ерата на глобализацията приключва и животът в Щатите се преобразява на местна почва. •

Пол Крейг РОБЪРТС

Бележка на преводача:

Авторът е виден републиканец, бивш зам. министър на финансите на САЩ в администрацията на Роналд Рейгън, баща на „рейгъномиката“, кавалер на Ордена на почетния легион, старши научен сътрудник в Хувъровия Институт, разполагащ с постоянна колонка във в. „Вашингтон Поуст“.

Ако причините за краха на американската империя бяха посочените от мистър Робъртс в предпоследния абзац на горната негова „фентъзи“, тя трябваше да се срути още преди сто години…

print

Остави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *