Гръцката криза

печат
ггг
Заплатите в Гърция са най-ниските в цяла Европа сред по-старите страни-членки на ЕС.

Благодарение на Нейно Величество Глобализацията се научихме да ядем, да се обличаме, да слушаме музика и да мислим еднакво. Медиите, разбира се, са послушен помощник на силните за оформяне на глобализирано еднакво мислене чрез „информацията“, която ни подават. Едно и също обяснение за събитията се спуска и по един и същ начин се възпроизвежда масово. Колко им е лесно – подават смляна храна, а чрез удобните медии, които копират едни от други, народите я консумират. Навсякъде.

Начинът, по който масите разбират „гръцката криза“, е показателен

Основната причина за повишаването на гръцкия дефицит по общото мнение е „охолният живот на гърците“, „прекалено многото права“ или „големите заплати на държавните служители“. По невероятен начин същото е мнението на масите, както в Германия, така и в България, че до голяма степен дори и в Гърция. В Гърция успяват да насъскат обикновените хора срещу служителите в държавния сектор, а в останалите страни от Европа успяват да ги насъскат срещу „мързеливите гърци“. Голям е талантът на телевизионните звезди – журналистите – да наливат в мозъците на нищо неподозиращи зрители онова, което е угодно на системата. А системата не е нещо абстрактно, тя се управлява от финансово силните, за които основно е повишаването на печалбата, разбира се. Системата има полза тези, които ѝ служат (обикновените работници), независимо от националност и държава, да се противопоставят помежду си.

Не мога много да обвинявам хората, които с лекота приемат пропагандата

Огромното множество хора по света се трепят от сутрин до вечер за насъщния, чудят се как да си платят сметките, прибират се у дома, изтощени физически и психически, и не са в състояние да разсъждават и премислят всичко, което им се внушава „компетентно“.

Когато прословутите икономически показатели допреди 10-ина години сочеха повсеместен „растеж“ – за Гърция включително, – привържениците на неолиберализма потриваха ръце и тръбяха за края на историята, как капитализмът с неолибералната си политика е върхът на човешкото постижение и всяка друга система е обречена на неуспех. Пред лицето на най-тежката световна криза в новата история обаче, според същите апологети, виновни са всички останали, но не и системата на неолиберализъм. В Гърция включително. Виновна не е схемата на безобразно забогатяване на едни за сметка на други и безобразните печалби, които се разпределят по върховете, не са законите, даващи възможност за спекулации и далавери, които самата тази система насърчава, а хората на труда, които евентуално са направили грешката да си получат заслужените придобивки след борби и жертви. Заплатите в Гърция са най-ниските в цяла Европа сред по-старите страни-членки на ЕС. Дори с прословутите 13-та (коледна) и 14-та (великденска) заплати общият годишен доход е по нисък от този на останалите западноевропейци. Разбира се, за този „незначителен“ факт няма смисъл да бъдем информирани, най-важното е да измислим и посочим „виновниците“ с максимално изместване на фокуса.

Ако за миг приемем, че предприетите мерки от МВФ и ЕС са наложени на гръцкия народ като наказание за неговия „охолен живот“ или заради лъжливите показатели, които гръцките правителства са давали в миналото (къде са поддръжниците на двете партии, управлявали от 1974 г.?), защо трябва точно сега испанското правителство да премахне еднократната помощ за раждане на дете? Защо трябва точно сега да се намалят семейните помощи и средствата, предназначени за образование в Германия? Защо трябва да се замразят заплатите на държавните служители в Италия и Португалия? Всичко това е последствие от „охолния живот“ на гърците ли?

Едва ли. Цели петдесет години съществуват социалните придобивки в Европа, какво ги прихвана точно сега да ги премахват? Европа по-богата ли е била през 1960, 1970 или 1980 г., че точно сега се налагат тези мерки? Защо се подиграват с нас?

И защо се поддаваме на пропагандата им? Ние, хората, които се трудим честно, без да крадем от никого, защо сме враждебни и се настройваме едни срещу други? Нима имаме разминаване на интереси? Онези горе, които постоянно се сблъскват на арената на антагонизма на пазара, намират за разумно, когато става въпрос да си запазят богатствата и лукса, да се съюзяват. А ние, мизерниците, които няма какво да губим, освен телевизора си, завиждаме ли си едни на други, мързи ни да се замислим по-дълбоко ли, или ни е страх да не загубим и трохите?

Още нещо, за което никой не споменава: какво се е случило през последните две години с държавния дълг в повечето европейски държави (включително и в САЩ)? Не е ли скочил с десет, двайсет или повече процента? Никъде в Еврозоната не са прибавени нови социални придобивки през последните две години. Никъде не са се увеличили значително пенсиите или заплатите на държавните служители. Къде отидоха парите, та да се увеличи държавният дълг до такава степен, че да се налага ножица на заплати и пенсии?

Отговорът е прост според Деластик, журналист от в. Етнос: „парите отидоха при мошениците от финансовата система (просто казано банките), които след като бяха отървани със солидни държавни средства, сега заплашват … държавите с банкрут и „щавят“ народите на Европа. Благодарение на тях се режат заплати и пенсии!“

В Гърция по-специално трябва да прибавим и огромните средства, които се дават за въоръжаване. По данни за периода от 2004-2008 г., страната заема първо място в Европа и пето в света по внос на конвенционални оръжия според миналогодишен доклад на SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute). Голяма част от тази военна техника се купува от Германия и Франция. Щяха ли да допуснат тези, които печелят милиарди от глупавия национализъм на крайните елементи в Гърция и Турция, Гърция да банкрутира и да престане да им увеличава печалбите? Отпуснаха „помощ“, която не е нищо друго освен високолихвен заем, който се стоварва върху плещите на гръцкия народ за десетилетия напред, за да може да продължава Гърция да се въоръжава – с прости думи, да се увеличават печалбите на тези същите, които на практика взимат и парите за заема от народите на Европа! Това е истинското лице на неолиберализма.

Откакто Гърция се роди като млада държава през първата половина на 19 век, тя е окована от великите си „приятели“ (Англия) със заеми с високи лихви, от които в страната пристигат не повече от 50%. Оттогава до ден днешен продължава схемата на заемане, за изплащане на стари дългове. Изчислено е, че за последното десетилетие 97% от кредитите, които е получила страната, са отишли за погасяване на стари дългове! Излиза вярна една стара приказка, че единствената част от така нареченото национално богатство, която принадлежи на народа, е държавният дълг!

И, разбира се, спекулациите, злоупотребите и подкупите на акулите в самата Гърция, в комбинация с външните им господари, които същата система храни, за да съществува. Например Олимпийските игри в Атина. Когато лявата партия СИНасписмос (основния компонент на коалиция СИРИЗА днес) твърдеше, че организирането на Олимпийските игри в Атина е лудост, предвид финансовите възможности на Гърция, голяма част от народа, добре обработен от медиите, я обвиняваше в национално предателство. Днес знаем, че основната цел на Олимпийските игри в Атина е била присвояването на огромни средства от крадците, които винаги стоят зад управляващите политици навсякъде по света. Много са скандалите, в които често са намесени и „приятелите“ от Европата, които днес говорят за „наказание на гърците“ – SIEMENS, HDW, FERROSTAL, MAN, дефектните подводници, манастирът Ватопед и пр. Скандали, в които става ясно, че на гърба на народа ненаситните печелят милиарди, а загубите народът се насилва да плаща. Това е истинското лице на неолиберализма!

А що се отнася до заплатите на държавните служители – новите „врагове на нацията“ – процентът на заплатите (хипотетично възможно най-високите) на държавните служители, назначени за периода от 2004 до 2009 г., които, според ТВ МЕГА, са ощетили страшно много държавната хазна, спрямо увеличението на държавния дълг за същия период, е едва 3,3%. За останалите 96,7% кой е виновен? „Бихте ли обвинили децата си, в случай, че семейния бюджет излиза на червено с 1000 евро на месец, само защото ядат всеки ден сладолед?“ пита авторът на това изследване.

„Взеха ни дрехите и сега ни обвиняват, че сме голи“ – с това не могат да се примирят в Гърция, за това една голяма част от тях са твърдо решени да се борят докрай, за да не се приложат на практика мерките, наложени от МВФ и ЕС, които политическите марионетки (депутатите от ПАСОК и крайно десните ЛАОС) гласуваха в парламента.

Очаква се най-масовите митинги за последните десетилетия да обхванат Гърция. Преди да преглътнем поредните заблуди, с които ще ни залеят, нека се замислим и да не бързаме!

Мавракис

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *