Гръцки огън за лихварите

печат
В действиеdspphoto_fmt

Гръцки анархисти подпалиха с коктейли „Молотов” през нощта срещу 21 февруари офисите на осем банки и една застрахователна компания. Засегнати са и няколко коли на съдебната власт, както и офисът на бившия правосъден министър Анастасис Папалигурас.
Палежите са координирани и са извършени в продължение на 10-12 минути около 2 часа след полунощ. Анархистите са атакували офисите на Протон банк, Ситибанк, Милениум банк, Юробанк, Националната банка на Кипър и Националната банка на Гърция.
Такива дейности не са изключение за Атина и Солун. В последните месеци те зачестиха, заради „реформите” на дясното правителство на „Нова демокрация” в социалната сфера.
Отговорността за конкретната акция пое групата „Съзаклятие на огнените клетки Солун-Атина”, която точно преди един месец, на 21 януари, запали няколко банкови клона, изложба на луксозни коли, представителство на Порше и сервизна кола на държавната електрическа компания PPC.
В комюникето на „Огнените клетки” от 21 януари четем: „Избрахме да поразим банковите клонове, защото те представляват символи и оръдия за експлоатация на икономическата империя. Наред с това, банките днес са корпорациите, които залъгват потребителите с кредитни блянове, с които доброволно да прикрият своята мизерия и икономическо закрепостяване.
Поразихме компанията PPC в отговор на десетките убийства на работници на работните места каторги поради липса на мерки за охрана на труда и смъртоносните заболявания (например ракови), които се разпространяват около нейните електроцентрали.
Запалихме автокъщите за луксозни коли, които представляват престижни символи на властта за фетишизираното стоково безумие, обхванало метрополиса. Презираме мокрите сънища на мирния гражданин за бърза кола в замяна на бавното самоубийство на съвременния начин на живот.
Революционният характер на опожаряването на финансово-капиталистически цели не е само във физическото унищожение, а и в незаконността на самото действие. В самото решение за нападение.
В тази бойна обстановка ние даваме и жертви. Затова посвещаваме снощните нападения в Солун и Атина на затворения анархист В. Боцацис, обвинен в опожаряване на три цели, както и на тримата другари бегълци, обвинени по същото дело, които избраха гордото бягство пред предаването в лапите на властта.
Няма да забравим никой затворен другар. Скоро ще се върнем…”
В същия пламенен стил, групата защити и последната си акция от 21 февруари:
„Икономическата диктатура се налага всекидневно – било на веригите на танковете на мародерите (Сърбия, Ирак, Афганистан), било на приспособенчеството и покорството на едно прогнило общество, което, капитулирайки, приема условията на закрепостяването и ги възпроизвежда.
В тези условия трудът обслужва само икономиката, с която системата ни е обявила война в мирно време. Принудителната осемчасова работа отнема цялото ни време, всичките ни възможности, емоции, цялото ни съществуване в замяна на всекидневните заповеди на шефовете и една заплата.
Затова ние съзнателно заставаме на отсрещната страна. Ние не просим социални придобивки, нито ни интересуват пазарлъците на синдикалистите по пенсионната система. Ние отричаме благодарната експлоатация. Ние отричаме абсурда на текущото договаряне, защото трудът не трябва да бъде повод за срам, а доброволно задължение. Всеки ден едно и също, изморени лица, унили погледи, несигурност и нашето достойнство, отчитащо работното си време по часовника на шефа.
Затова се въоръжаваме със старите методи и измисляме нови, за да избягаме от закрепостяването на труда. Предлагаме масирано нападение срещу битието и морала на труда. Плячкосване на стоки и пари от храмовете на потреблението и печалбата, опожаряването на икономически цели, саботиране на естествения кръговрат на производството, самоорганизирани бунтове и нападения на работното място…
Затова изразяваме своята солидарност с революционното решение на другаря Йоргос Вуцис-Вояцис, който е задържан за въоръжен грабеж на банка ЕТЕ в Гизи, защото отказа да приеме оковите на труда. Като минимален сигнал за разстройването на гладкото функциониране на икономическата диктатура, нападнахме снощи банки, държавни цели и частни застрахователни компани и също така поемаме отговорността за нападението на политическата канцелария на бившия министър на правосъдието Анастасис Папалигурас в Колонаки. Също така поемаме отговорността за нападението миналата сряда на клона на банка Емпорики на улица Боцари 124 в Солун и нападението в понеделник на министерството на труда на улица Антигонидон, в центъра на Солун.
Няма да забравим никой затворен другар. Ще се върнем скоро…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *