Хаитянска благотворителност

Бедствието в Хаити
Бедствието в Хаити

В последните дни медиите се надпреварваха да бълват какви ли не кампании за помощи за хората от Хаити след ужасяващото земетресение там.

Нямаше как да не направи впечатление непрестанното повтаряне на името на една от световните благотворителни организации, която дори си е направила труда да поръча тениски за самата кампания, на които виждаме логото на самата тази организация и с големи букви изписано нейното име – „Unicef“.

Несправедливо ми се струва концентрирането на вниманието на хората конкретно към тази трагедия, пропускайки удобния момент да се споменат други трагедии и кризисни райони.

Жертвите в Хаити по последни данни са около 110 хиляди души. От инвазията на САЩ в Ирак са загинали между 100 и 220 хиляди. В Афганистан само цивилните жертви са между 12 и 32 хиляди, от които 9% са деца! Преди 30 години „хуманитарната“ агресия на другата свръхсила СССР в същата страна донесе смъртта на между 600 000 и 2 милиона цивилни. Цивилните жертви на чеченските „антитерористични“ войни на Москва наброяват между 40 000 и 100 000 души.

Да сте чули за мащабна дарителска кампания за тези жертви? Организаторите на тези кампании едва ли биха обвинили официално за тези жертви някоя от световните свръхсили.

Много лесно и удобно е, когато извършителят на убийствата не може да бъде посочен и обвинен. Много по-трудно е, когато този извършител не е природата, а конкретни хора, държави или организации. Тогава нещата стават лични и се внимава какво се говори и прави, защото всеки знае: „днес в Ирак, ама утре може и пред моята врата да дойде същият“.

Не ме разбирайте погрешно. Аз също съм съпричастен към случващото се, също съм за благотворителността, но нека запазим погледа на хората към цялостната картина, а не медийно да се отклонява вниманието само в посоката, която е актуална, която няма да навреди на силните на деня. Дори да си кажем „Добре, това е актуално, случи се скоро, за това се говори“, пак някак си ми се струва нечестно да не се споменат покрай него и другите кризисни моменти в днешната действителност.

Sickboy и СМ

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *