Христо Карастоянов за Георги Шейтанов

печат

georgi_seitanovАвторът на поемата „Септември“ е достатъчно известен, но кой е Георги Шейтанов? Не изяснявате съдбата му докрай.
А, не! Сакън, само не ме карай да разказвам за Георги Шейтанов! Как да стане?! Седемнайсетгодишен вече е нелегален, скита по света, отива в Русия, за да участва в революцията там, ама се отвращава от болшевиките. Връща се в България, става просветен анархист и великолепен публицист. Държи в раницата си съчиненията на Кропоткин до парабела. Издирван номер едно в царството – и по времето на Стамболийски, и след преврата от 9 юни. Наградата за главата му е набъбвала ли набъбвала. Обаятелен човек – харизматичен, дето им викаме сега. Убедителен, обичан от много жени – до голяма степен станал легенда още приживе. Влюбен в живота, но още по-влюбен в свободата на отделния човек. Убеден, че държавата е зло и че не тя е център на вселената, а именно отделният човек. Оставил се обаче накрая да бъде заловен от двама-трима попикани от страх пъдари, за да защити любимото момиче. И след това убит по най-зловещ начин… Дори и смъртта му е дотолкова обгърната в мистика, че се е превърнала в легенда. Насетне в спомените си съвременниците му разказват неща, които го обрисуват като митичен герой – но и като добър човек, обожаващ майка си и баща си. При това с учудващо меко чувство за хумор. Според официалната му биография е убит на 2 юни, което на практика няма как да се знае със сигурност. 2 юни – с цялата тежест на тази дата в умовете ни… Е? Как се разказва за такъв човек?
„Свиня е влязла в храма на живота, убийте я!“ – пише Георги Шейтанов през 1919 година. Как бихте тълкували неговите думи тук и сега?
Че защо да го правя? Ясно е значението на думата „свиня“. Като публицист Шейтанов впечатлява с пределната си яснота на изразите и посланията. През 1922 година много вестници са публикували негово отворено писмо до Стамболийски. В него без каквито и да било завъртулки той пише: „Ние, анархистите в България, Ви изпращаме зов: г-н Стамболийски, снемете шапката си и стойте мирно!“ Какво да му тълкуваш на това? •

Откъси от интервю
на Исак Гозес,
в. „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *