ИзСЕZват ли наЕVNите?

печат
ИзСЕZват ли наЕVNите?

Време беше. Колко ни отне да усетим, че консумирана енергия примерно за 50 лв. влачи надценки от още 100 и повече?
Дали енергоразпределителните вражества пък не участват в кампанията за построяване на нови енергийни мощности (атомни, газови, „зелени“)? Уж с намека, че само така токът ще поевтинее?
Само че няма да поевтинее. Питайте интернет-търсачките и те ще ви кажат, че и в прехвалената Европа, оная, дето никога не е била, за добро или лошо, част от Османската империя, положението е същото. Електричеството не е скъпо (или не чак толкова скъпо) на изхода от централите, оскъпяването идва от надценките на посредниците и от налозите за държавата. Така е с всяка стока и който работи в производството, той го знае. Производителят винаги е в състояние да предложи достъпна стока или услуга, но търговците нали и те съпруги, деца, любовници, деца от любовниците хранят, немалка част от печалбата им отива за нуждите на конкурентната пазарна война, която никога не секва.
Това е капитализмът. На много европейски езици съществува вицът, че „комунистите излъгаха за комунизма, ама за капитализма истината говореха“.
Страдащото от високите сметки население има два изхода.
Първият е да пие чаша студена вода, да стегне коланите, да се навлече с повече пуловери и да се примири. Вариант №1: преди да се примири, да направи няколко шумни протеста, за да му олекне, като после пак си плати, може разсрочено. Вариант №2: да обеси семейството си и после да се гръмне. Вариант №3 на същото: да краде ток, докато не ги хванат и тогава ще избира между първите два варианта.
Вторият изход е ДА НЕ ПЛАЩА. Да се обединява по местоживеене, да не допуска изключване на електричеството или да го възстановява „самоуправно“. Да блокира с няколко чувала цимент и няколко колички пясък и чакъл офисите на енергийните монополисти. И дано при това прояви повече търпимост към редовите служители на електроразпределителните вражества – и те не вземат кой знае колко големи заплати, но пък са принудени да изпълняват нарежданията на шефовете си, които са истинските кръволевопийци.
И най-важното – хората да не се поддават на лъжливите приказки, че съседът им е враг, че плащат неговата сметка. Загубите по токопреносната мрежа варират от 17 до 32%. Ето това плащат. Плюс апетитите на посредниците, тяхната нужда от печалба – максимална и на всяка цена. Лъжата за „лошия съсед“ цели да разрушава и малкото останало чувство за човешка солидарност. Затова и съпротивата следва да е солидарна – не само като противопоставяне на бандитите, но и като взаимопомощ, без нея няма общество, няма човечност. Но пък може да има държава – тя владее разделените, скараните, измамените наивници.
Не бива също така да хранят и друга опасна илюзия – че ДЪРЖАВАТА ще помогне. Не, няма. Тя е лицензирала грабителите, тя натоварва сметките с ДДС, тя е съучастник в ограбването.
Ако се престрашим и предприемем ефективна, не показна съпротива, лесно ще се самоорганизираме в групи за подкрепа и самозащита, а тези групи – в обща мрежа за взаимна помощ и координация, ще проумеем и предимствата от гражданско самоуправление. Отначало по отношение на един проблем, после на друг. Само така, с действие, ставаме свободни, връщаме си потъпканото достойнство – и вместо да оцеляваме като плъхове, почваме да живеем, малко по малко.

Не протестирайте – институциите не са на ваша страна.
Съпротивлявайте се – дружно срещу вражествата, само вие сте на своята страна.

Остави коментар

 • Ще споделя с вас едно свое наблюдение от миналото лято

  Станах свидетел на подмяна на улична и магистрална електропреносна мрежа от страна на техници на ЕВН в гр.Камено и някои околни села в тази община в Бургаска област.

  – подменяше се напълно здрава и функционираща мрежа – многожилни медни кабели с голямо сечение опънати въздушно между стълбовете .

  Специфичното електро-съпротивление на медта е 0,017 Ω.mm²/m

  Специфичната плътност на метала мед е 8920 kg/m³

  По думите на техниците на ЕВН, това представлявало „подновяване“ на мрежата и „инвестиция“. Старите медни жици се събирали в склад на дружеството и се продавали като скраб на определена фирма.

  – на мястото на годните медните жици / стоящи там от десетки години – от момента в който тези мрежи са били изградени/ бяха поставени нови проводници – многожилни алуминиеви кабели ,със същото сечение като свалените медни .Алуминиевите кабели бяха с външна черна изолация.Последното е разбираемо, защото алуминият бързо се окислява на открито, корозира и без изолацията тези нови жици биха се скъсали за 2-3 години. Все пак стои въпросът колко ще издържи изолацията пре ди да „изгори“ и пак да започне корозията на алуминия.Дали ще издържи много десетки години както медта ?

  Специфичното електро-съпротивление на алуминият е 0,029 Ω.mm²/m -( два пъти по-голямо от това на медта.)

  Специфичната плътност на метала алуминий е 2700 kg/m³ ( около 3.3 пъти по лек от медта)

  Цената на 1 кг. мед (скраб) е около 12 лв

  Цената на 1 кг. алуминий (скраб) е 2,20 лв.

  Съотношението на цените на нови изделия от мед и алуминий е съпоставимо с базовите цени на цената на метала.

  Без да съм специалист по електропреносни мрежи и търговия с ел. енергия съобразявам следното:

  1.Подменя се качествено изпълнена медна ел. мрежа с нова но нискокачествена от алуминиеви проводници. Очевидно е, че цената на медта,дори на скраб е по-висока от цената на новите алуминиеви проводници ( защото 1 метър меден проводник тежи 3,3 пъти повече от алуминиевия и е пет пъти по-скъп като материал.Грубо казано, мултипликационния ефект е 3.3 по 5 равно на 16.5 .Както и да се смята излиза, че ЕВН ще спечели поне петкратно повече от цената на медта-скраб спрямо цената която ще плати за новите значително по-некачествени алуминиеви жици.

  2.Със сигурност, горните действия на ЕВН се представят като „капитоловложения“ и „подобрения“ на българската електропреносна мрежа и това се калкулира в намаляване данъците на компанията и увеличавене на цената на тока за крайния потребител.Всъщност обаче, тези мрежи се унищожават чрез замяна на качествени и дълговечни материали /медни жици/ с нискокачествени и евтини заместители(алуминиеви жици) предполагащи голяма аварийност в бъдеще.

  3.Както се вижда горе ,специфичното ел.съпротивление на алуминият е двойно по-голямо от това на медта. Това значи ,че загубите на ел.енергия при пренос през алуминиеви проводници е двойно по-голям от загубите при медни проводници за показателя собствено специфично съпротивление на проводниците. Тези двойни загуби пак ги плаща българския краен потребител с увеличение на крайните цени.

  Допълнително понаучих, че ЕВН възнамеряват да „модернизират“ по посочения начин цялата българска ел.мрежа на която са собственици.

  Описаното от мен е проверимо – подменена е цялата мрежа на гр.Камено и изолираните черни проводници се виждат по стълбовете.

  Задавам си въпрос :

  1.Какво всъщност прави ЕВН и дали това не е пладнешки грабеж и вредителство. Те утре могат да си отидат но ние оставаме и ще теглим последствията на „модернизациите“ .Дали ще се намери някой, който да ни изгради пак качествена медна електрическа мрежа когато алуминиевата се скапе ( това последното е сигурно и е само въпрос на време)

  Та така…

  Надявам се да да съм възбудил любопитството на будната ви журналистическа съвест и патриотизъм.

 • благодаря и за примера, и за комплиментите накрая.

  Само държа (и дължа) едно уточнение: патриотизмът за нас не е ценно качество.
  Да, патриотизмът като парадигма съдържа няколко ценни неща: културна идентичност и съпричастност, готовност да взаимопомощ и защита на обществото. Съдържа и заряд от солидарност… но ограничен само до „своите“, което е мотив за конкуренция и вражда с други етноси и народи.
  Всичко останало в патриотизма се свежда до лоялност към държавата и към други форми на власт (например Църквата), както и „единство“ на потиснатите с потисниците (а това е противоестествено).
  Тоест патриотизмът на 90% се състои от противна на човешката свобода субстанция, наречена национализъм.
  Антагонизмът между културата и национализма е изследван от Рудолф Рокер в книгата „Национализъм и култура“, която е била номинирана за Нобелова награда, но обяснимо не я е получила.

  затова анархистите предпочитаме пред патриотизма ценности като общочовешка солидарност, безусловна лична свобода, уважение към културата и желание за развиването й, стремеж към обществена справедливост и социално равенство. Всичко това – без граници, без предразсъдъци, без привилегии или дискриминация.

  бъдете здрав и още веднъж благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *