Колона на Бивола: Руската и българската държафия

печат

СТРАТФОР: Руската мафия ще подпали София, ако Първанов оплеска енергийните проекти

„Трябва да пропусна МНОГО информация, която имаме за Борисов (б. ред. главните букви са в оригинала), просто защото не съм сигурен коя част от нея може да ни навлече юридически проблеми“ пише старши анализаторът Марко Папич във вътрешна дискусия на СТРАТФОР, изтекла в сайта Wikileaks.

В поредица от съобщения анализаторите на „Частното ЦРУ“ обсъждат текст за промяната в отношенията между София и Москва след като правителството на Бойко Борисов идва на власт. Работното заглавие е: „Антируска България? Не се надявайте много!“ Основният автор е Папич, а окончателният вариант е публикуван като анализ на СТРАТФОР на 14 юли 2009 г. със заглавие „България все още е на страната на Русия“.

В разпространения анализ пише, че маневрите на Борисов с Белене и Южен Поток целят по-скоро той да изземе контрола върху енергийните проекти от своите предшественици, отколкото да влезе в конфликт с „историческия съюзник“ Русия.

Неофициалните коментари на авторите, подготвящи текста, обаче са много по-живописни.

„Дали Русия иска да даде на Борисов свобода на действие, за да спечели контрола върху тези проекти и други аспекти на отношенията на София с Москва?“ пита се анализаторът Кендра Весел.

„Няма да стане… те знаят защо ги прави… той се опитва да върти интриги със собствените си хора при контрола на тези предприятия. Те знаят, че ако той прецака приятеля си от Московската мафия, тя ще го вкара в пътя“ отговаря Марко Папич.

„След като Борисов почувства солидна основа в контрола на всички аспекти на българо-руските отношения, страната вероятно пак ще стане един от най-верните съюзници на Русия в ЕС и в НАТО“ пише още в непубликуваната част на анализа.

Руската мафия дърпа конците в София?

В коментар към една от черновите Марко Папич развива виждането си за отношенията на Борисов с московската мафия, като намесва и Първанов.

„Този проблем (б. ред. отказването от руските енергийни проекти) ще бъде решен точно по същия начин, както всеки сериозен ход на Борисов… Московският кмет Юри Лужков, шеф на московската мафия, който изглежда е добър приятел на Борисов (което потвърждава гледната ми точка), сяда с Първанов и му казва, че руската организирана престъпност ще подпали София, ако Първанов оплеска работата“ пише Марко Папич.

В други доклади на СТРАТФОР Лужков недвусмислено е обрисуван като „министър на организираната престъпност“, натоварен от Кремъл с „портфейл“ да взаимодейства с мафията.

Главният прокурор Юрий Чайка също е донесъл на СТРАТФОР за ролята на Лужков в енергийните преговори с България. Това е станало след посещение на Станишев в Москва на 27 април 2009 г.

Българският премиер е имал рядката възможност да се срещне с някои „необичайни руснаци“, с които имал „вълнуващи разговори“ за Южен Поток и Белене. Необичайните руснаци били Лужков и „неговите хора“. Те провели със Станишев „приятна дискусия, ако разбирате какво искам да кажа“, обяснява Чайка.

Коментар на Биволъ

Юрий Лужков беше чест гост в България, преди да изпадне в немилост пред Кремъл през 2011 г. Бойко Борисов афишираше публично приятелството си с него. Първанов също редовно се срещаше с Лужков при многобройните си визити в Москва и при посещенията на московския кмет в България.

Очевидно СТРАТФОР имат данни, които могат да обяснят как управленските решения в София за руските енергийни проекти се определят от зависимости: Кремъл-руската мафия (чрез Лужков)-българските управляващи (Първанов, Станишев, Борисов). За това говори и многозначителната реплика, че знаят много за Борисов, но не всичко могат да изнесат. •

Подбрал от Бивол за СМ: Весо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *