Ксирос е заловен

печат

Гърция_1_fmtПреди около година Христодулос Ксирос, член на организацията „17 ноември“, се укрива след отпуска от затвора и заявява с комюнике пред медиите, че минава в нелегалност и отново започва въоръжена борба срещу режима в Гърция. На 3 януари тази година, след зрелищна акция на гръцките спецслужби, Ксирос е заловен отново.

Ксирос излежава 6 доживотни присъди и една 25-годишна заради участието си в революционната организация „17 ноември“, която за периода от 1975 до 2000 година е ликвидирала 23 мишени, включително гръцки политици и бизнесмени, британски, американски и турски фигури от властта и военни.

По време на разпита прокурорът се сащисва, когато Ксирос му заявява, че е възнамерявал да се предаде преди около 2 месеца, за да спаси живота на Никос Романос, затворник-анархист, който тогава е обявил гладна стачка. „Чувствах се отговорен за живота на Романос, защото затворническите образователни отпуски за университета бяха отрязани заради моето бягство“. На въпрос на прокурора защо не се е предал, Ксирос отговаря така: „Опасявах се, че може да ме направят Президент на Републиката. Самарас и Венизелос с такава тревога и отчаяние търсеха Президент на Републиката – за да си спасят задниците, – че се опасявах, че ще предложат мен за Президент и после с какво лице щях да се разхождам по улиците или пък в коридорите на затвора?“

На въпрос защо е отишъл да помогне на цивилния полицай, паднал с мотоциклет (става въпрос за цирка, който полицията спретва на Христодулос при залавянето му – симулират падане и нараняване на „гражданин с мотопед“ и Ксирос отива да помогне – б. ред.), той отговаря: „Ние революционерите имаме вродено чувство за благородство, което нашите мутирали съграждани трудно могат да разберат“.

Христодулос заявява на прокурора: „Вие, съдиите също ще давате обяснения за сътрудничеството си с окупационните сили. Съпротива срещу Тройката! Няма кой друг да ни спаси – въпросът за освобождението ни е в нашите собствени ръце!“ •

Екип на Без Лого

по материали в гръцките медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *