Куки и мутри изселват един от последните чешки скуоти

печат
На 30 юни един от последните скуоти в Чешката република беше изселен от полицията и частни охранители. Скуотът Милада съществува в Прага повече от 10 години. От 1997, когато къщата беше окупирана, до сега полицията три пъти безуспешно се опитва да извърши изселване. Къщата е собственост на държавата и е под административния контрол на Института за образование и информация. Според официално изявление университетски студенти, живеещи в близост до скуота, многократно са подавали оплакваниНовая заради шума и хигиената, което приключило с подписка против скуота. По време на изселването близо 2000 души протестират в подкрепа на скуота, сред тях и студенти. След леки сблъсъци между хората, подкрепящи скуота, и жандармеристите двама души са арестувани.
Полицията влизе и разрушава къщата отвътре, изхвърля личните вещи, разбива всички прозорци, пръска газ в лицата на хората. Все пак двама души успяват да се барикадират и стоят с часове на покрива, а полицията през това време разбива целия покрив. Хората отказват да слязат дори докато полицията ги дърпа и бута. Последните двама души остават до 21 часа на покрива. Слизат чак след като получават официално изявление от политиците, че няма да се завеждат дела срещу скуотърите и че ще намерят алтернативна къща като компенсация за Милада.
Окупаторите от Милада споменават, че не очакват от политиците да си спазят обещанието и да им дадат нови автономни пространства. В момента има международен призив за солидарност. Първите демонстрации в Прага вече започнаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *