Луксозно за бедността

печат
лукс-и-бедностЛуксозно за бедността, безопасно за бедствията, удобно за неудобното…
Точно така, става дума за „конференцията“ във Велинград на нашенската Агенция за бежанците, представители на евроструктури и Комисариата за бежанците при ООН.

Чух НОВИНАТА по радиото, скочих и включих компютъра. И докато машината „загряваше“ в тежката усложнена зимна обстановка, съчиних цял ферман от попържни, възмущение, изобличения с много възклицателни. И… когато компютърът бе готов за работа, разбрах: думите са излишни. СЪБИТИЕТО говори само за себе си. А и официалните медии ще го раздуят до последната подробност. Заострям вниманието единствено върху това, че безочието е проявено не само от нашите „балкански“ чиновници, назначенци на политиците, то е и обичайна практика на чужденците от „нормалните (мама му да…) държави“, както и на наддържавни институции.
Позволявам си също да припомня, че тези дни в София почина човек, докато чакаше „Бърза помощ“ – току в съседство със сбирка на лекари и бюрократи от здравепогазващото ведомство, проведена в далеч не сиромашки условия и посветена на… същата „бърза медицинска помощ“.
Някакъв говорител на СЪБИТИЕТО във Велинград гнусливо попита в ефира на радиото: а нима трябва в палатков лагер да проведем конференцията?
Естествено, репортерът не посмя или не се сети, което е още по-зле, да му отвърне: ами да, защо не?
И понеже не го репликира, казвам го аз: А ЗАЩО НЕ БЕ, УРОД?

Питам обаче себе си за две неща: за един месец „електоратът болгарски“ стопи запасите си солидарност към бедстващите. Много е лесно да се кичиш със спасение на евреи преди 70 години и приютяване на арменци преди почти 100, забравяйки детайлите (случаите на враждебно отношение специално към арменците, например). Ще ли сега луксозното безсрамие пренасочи гнева „на народа“ от бежанците към институциите?

Ще ли?

Ще ли отвори някому очите, че СИСТЕМАТА на държавността е ТАКАВА – безжалостна и надменна, – не само у нас, но и по света?
Питам се и не искам да си отговарям.

Хайде сега, „ранобудни“ и прочая „красиви умници“ – идете да протестирате за „морал“! Прегръщайте се с ченгетата, те ще ви погалят с палки и връзки ключове през самодоволните муцуни и муцунки. Не е като в Киев, където един двуметров Кличко плаши жандармите – тук си имате за „лице“ крадеца Стоичков. Само че не Киев от сегашния момент 2013 заслужава да е образец за подражание. И там е същото като тук – фарс по фарсов повод. Друг ориентир би бил уместен – пак Украйна, но не столицата с кестените, а градчето Гуляй-Поле от 1918-1921. Ето според този пример от посочения период си струва да се действа. Другояче луксът на властниците не ще им излезе през носа. Другояче ВИЕ – ТИ, Народе (????), ще платиш този лукс от скъсания си празен джоб. И ще има да плащаш още и още и още.

Шаркан

Остави коментар

  • добавка:
    може някой още да не е разбрал, че съкращаване на бюджетните субсидии за партиите НЯМА ДА ИМА.
    Въпреки пламенните обещания.
    Ако сте разочаровани – значи сте проявили глупост да повярвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *