Марш срещу лошото време

печат

climate-change-posterНе за пръв път енергията от недоволството бе разпръсната и дори използвана за укрепване на статуквото

На 22 септември световните лидери се събраха в ООН да търсят начини за обсъждане на климатичните промени. Френският президент призова да ограничим повишаването на средната температура на планетата и обеща 1 милиард долара за световен фонд за адаптиране на бедните страни към климатичните промени. Германският канцлер обеща същото. Президентът Обама призна, че САЩ и Китай носят отговорността да водят другите нации и обеща да напише план как САЩ ще поемат отговорност. Китаецът също заяви воля за големи работи. Останалите, по-малки лидери, ръкопляскаха.
Нито лидерите, нито малцината им приятели, са застрашени от очакваното повишаване на температурите с няколко градуса. Дори да се разтопят ледниците и цели островни държави да бъдат удавени, това няма да им попречи да тъпчат черен хайвер и да хвърчат от курорт на курорт, докато под тях милиони хора скитат в търсене на прехрана.
Единственото, което ги притеснява, е сътресение в експлоататорската система, разпростряла се върху планетата. Това лесно може да бъде прочетено в думите им. „Промените в климата застрашават и мира и стабилността на света и водят до преселение на повече хора, отколкото войните“, обобщи Пан Ки-мун. Затова единствените реални и незабавни резултати от форума са насочени във фонда за адаптиране на бедните страни, т. е. за омекотяване на първите удари върху световния ред.
Форумът единодушно прие като основен фактор за климатичните промени емисиите на парникови газове, отделяни от човечеството. С ограничаването на парниковите газове обаче се получи същото, което се получи и с фонда за укротяване на бедните, в който от търсените 10 милиарда се събраха общо 2.
На 21 септември се проведе Маршът на народите за климата, организиран от два динозавъра на неправителствените организации (Avaaz и 350.org). Под лозунга „Дела! Не думи!“ те мобилизираха стотици хиляди хора за 2646 демонстрации в 162 различни страни. В основната демонстрация, посветена на срещата на световните лидери в Ню Йорк, участваха между 300 000 и 400 000 души. Редица знаменитости и политически фигури се наредиха сред протестиращите.
Цял свят чу, че имало протест срещу климатичните промени. Дори една телевизия в България посвети на стотиците хиляди хора няколко минути. Лично президентът Обама заяви „Трябва да отговорим на призива“.
Хората, доволни, изключиха телевизора. А организаторите обявиха „Направихме история“.
Но днес историята се прави от 1% от човечеството. И когато неговите представители се събраха в Ню Йорк, не направиха нищо.
Не за пръв път енергията от недоволството на стотици хиляди хора бе отведена встрани, разпръсната и дори използвана за укрепване на статуквото. За оправдаване на това, срещу което се борят. В случая – престъпното бездействие на управниците на човечеството.
Организаторите на марша получават финансирането си от същите правителства и корпорации, които са установили статуквото според интересите си. Логично е те да работят за запазване на реда. Да създават впечатление, че „нещо се прави“ и да оставят решенията на управниците. Но логично ли е участието на радикални и антикапиталистически групи като Occupy.com и известни борци против системата като Наоми Клайн?
Клайн заяви, че „в ООН се събират не климатични лидери, а климатични провали“ и затова хората трябва да се включат в марша, а на следващия ден – в акцията „Наводни Уолстрийт!“. Същата надежда споделиха и организаторите на поредната окупация. Всъщност, като се изключат чисто личните причини (Наоми Клайн е „на борда“ на 350.org), мобилизацията срещу Уолстрийт беше единственият аргумент за участие на радикалните сили във въпросния марш.
В неделя повече от 300 хиляди души маршируваха за климата. В понеделник около 3 хиляди от тях „наводниха“ Уолстрийт, а стотина бяха арестувани. Във вторник телевизиите разнообразиха новинарските си емисии с кадри от проявите на гражданска активност.
После не се случи нищо.
Световни лидери искат светът да продължава да слугува на тях и на приятелчетата, подсигуряващи властта им. Активистите в движението на движенията вярват, че един друг свят е възможен и искат да го направят реалност. Кои спечелиха от Марша за климата?
Репортаж за „Свободна мисъл“ от участник в събитията можете да прочетете на сайта на вестника под заглавие „„Маршът“ отвътре“.

Наблюдател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *