Милиардите – тука има, тука нема

печат

Глава_fmtЕто че премиер министърът доктор хонорис кауза генерал пожарникар и пръв приятел на германската фрау канцлерин Бойко Борисов рече: ами да вземем един малък заем от 4,5 милиарда? Защо бре, Бойко? Защото ни сполетяло бедствието КТБ, затуй. Сериозна причина, нали? Когато ни сполетяха бедствия от наводнения, и то нееднократно, мераци за вземане на заем за покриване на щетите липсваха. Когато се чудехме как да възстановим производството, да съживим железниците, се чуваха само речи за реформи, тоест съкращения на работните места. Но за нуждите на банка – винаги.
Добре, нека ги вземе. Не, че ще иска позволението на гражданите на нечистата и несвята република. Не, че после той ще ги изплаща от джоба си – същите непитани граждани ще плащат. Всъщност, вече ги е взел. Но какво би се случило, ако не беше ги раздал на изгорелите вложители на КТБ? Щяха да фалират едни, да си посвият перките други. Щеше да има повече от досегашния вой в медиите, щяха да се съберат рехави протести на неочаквани и странни места. Щеше да има заведени съдебни дела, от които адвокатите ще си позлатят любовниците, ще си подновят колите, може би ще пратят челядта си в престижни учебни заведения в чужбина. Ще облекат по-широчки дрехи, със сигурност не от магазин втора ръка, за да си съберат в тях нарасналото телесно благополучие. Като общ ефект – стотина хиляди души в страната ни много пряко биха разбрали как живеят няколкото милиона техни сънародници.
А какво би могло да се прави с взетите назаем пари? Да се дадат другаде? Но къде?
Например, в здравеопазването. Вярно е, че немалко парче от тази баница ще бъде излапано от разпределящите бюрократични органи. При Станишев за даване на 100 милиона лева надбавки за пенсии потрябваха почти толкова за „административни нужди“, за „преизчисляване“. Вярно е също, че попадналият на място остатък ще бъде в немалка степен похабен. Защото, уви, девет от десетима лекари у нас едва стават за болногледачи – и единствено като такива ги наемат на Запад. Лекарските им практики са белязани с погубени от некадърност, немарливост и равнодушие пациенти. За което и ядат бой, не само в циганските гета, но и от престрашили се да се възмутят по-бурно българи. Вярно е също, че не само докторите са виновни за положението, но биха могли поне да настояват, и то гръмко, нещата да се оправят. И тук пак е вярно, че пред кого да настояват за подобрения? Пред същата чиновническа банда, която е спретнала цялата система? Заради която отнасят онази част от шамарите, които не са заслужили с личната си грубост и професионална импотентност?
Каква тогава би била ползата от наливане на пари в здравеопазването, след като не е сигурно, че системата ще цъфне? След като надали високите заплати, нито подновен и увеличен автопарк оборудвани линейки биха променили сами по себе си стила им на онова, което е прието да се нарича „работа“?
Ами, защото, ако наистина вдигнат заплатите, наистина предоставят повече линейки, тогава шансът на пациента да попадне при онези 10 на сто все още кадърни лекари се увеличава. Здравната система би престанала да бъде толкова сериозен геноциден фактор в този наш четвъртвековен „преход“ от частния капитализъм с партийна олигархия към частен капитализъм с бизнес олигархия (а тя е родом от бившата и настояща партийна). Жертвите на съхранения у нас „социален мир“ не биха били сравними с жертвите на несъстояла се „гореща“ гражданска война. Не е и сигурно, че такава гражданска война би убила и прогонила толкова хора – близо 2 милиона души разлика в числеността на населението днес спрямо 1989 г.
Ала – мълчи сърце. Мечтай си, коньо, за зелена трева. Парите отиват при „спестовните“. И да капне нещо в здравеопазването, сигурно ще отиде за заплащане на полицейски конвой на линейките, та когато спешната медицинска помощ пристигне час или два след подаден сигнал, близките на починалия в очакване пациент да не се изкушат да грабнат сопите.
Трагичното е, че наистина лекарите не са виновни, че системата ги е прецакала. Те обаче носят своя дял вина в това, че съдействат на технологията за противопоставяне: лекари срещу пациенти, българи срещу цигани, едни бедняци срещу други, вярващи срещу други вярващи, а заедно – против атеисти. Когато „простолюдието“ се хваща гуша за гуша със себе си по въпросите кой каква музика слуша, за кой футболен отбор вика, какъв секс предпочита и коя партия го е измамила с поредната доза очевадно нереални обещания, тогава се създават идеални условия за оцеляване и проспериране на едрите мутри. Включително и перманентното позволение да вземат милиарди заеми, ползата от които ще е минимална – тоест за минимален брой хора от страната.
А останалите – кучета ги яли? •

Шаркан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *