НА 8 АПРИЛ ДА КАЖЕМ ОТНОВО: Не на ценовия геноцид!

печат
40% повишение на транспорта, готвят ново „либерализиране” на тока – властта иска да остави България без хора

Стига!

Дотук! Дадохме им твърде много власт, твърде много пари и твърде много търпение назаем, но е крайно време да разберат, че заблудените не сме ние! Заблудените са онези, които смятат, че сме си отписали вересиите. Искаме си ги обратно, искаме си ги с лихвите и ще си ги получим. Защото сме много, защото сме бесни и защото една шепа деребеи и техните чужди и родни покровители няма да попречат на децата ни да живеят като свободни хора в свободна земя!

Отказваме на държавата правото да се разпорежда с живота ни. Отказваме правото им да определят „справедливите цени”. Призваните да бъдат мерило за справедливост висши съдии и прокурори се оказаха дребнави, злобни интриганти. Отказваме правото на тези боклуци да определят кое е справедливо. По последни проучвания над 2/3 от българите не вярват в демокрацията, над 2/3 от българите смятат, че властта не изразява волята на народа, половината от българите не виждат партия – нито парламентарна, нито извън, – която да изразява техните интереси.

Докога?

В Пловдив 42-годишна жена почина, защото нямаше пари за лекарства. Посмъртно „тя” осъди държавата, отказала да я лекува, но това няма да я върне. Дали това е единственият случай, или просто научихме за него заради заведеното дело? Далеч не е единственият. Десетки хиляди възрастни и болни хора в цялата страна страдат и умират, защото не могат да си позволят изписаните им лекарства. Стотици са хората в страната, децата, които гладуват, боледуват, мръзнат, не ходят на училище, живеят в бедствени условия, но ние продължаваме да се правим, че не ги забелязваме или отбелязваме мъдро, че „сами са си виновни”. „Българите не сме чак толкова зле”, продължаваме да лъжем себе си (че кой друг ни вярва), защото ни е срам, че се докарахме дотам. Срам ни е, защото безучастно гледахме как властници и бизнесмени с мръсно минало и поръчково бъдеще парадират с откраднатото, наричайки го „честно спечелено”. Навираха ни и продължават да ни навират в носа собственото ни безсилие да извикаме „стига!” и робското ни търпение пред цинизма на поредните господари. Зяпането на телевизия, на лъскави списания и вестници, пълни със самодоволни мутри, не пълни нито главата, нито хладилника. То пълни джоба на същите онези, които ни се подиграват вече толкова години, а може би и векове, за овчедушието.

От бившия „соцлагер” днес по територия България е поголяма от Албания, от Босна и Херцеговина, от Македония, от Сърбия и Черна Гора, от Хърватия, от Словения, от Унгария, от Чехия, от Словакия, от Литва, от Латвия, от Естония… Една прекрасна земя за продан на безценица, защото нейното население не може и не желае да живее в нея. Земя с разсипано настояще и откраднато бъдеще. Защото сме били твърде слаби, твърде глупави, твърде мързеливи, твърде неспособни да треснем с юмрук по масата и да кажем

Стига!

Дотук! Дадохме им твърде много власт, твърде много пари и твърде много търпение назаем, но е крайно време да разберат, че заблудените не сме ние! Заблудените са онези, които смятат, че сме си отписали вересиите. Искаме си ги обратно, искаме си ги с лихвите и ще си ги получим. Защото сме много, защото сме бесни и защото една шепа деребеи и техните чужди и родни покровители няма да попречат на децата ни да живеят като свободни хора в свободна земя!

Отказваме на държавата правото да се разпорежда с живота ни. Отказваме правото им да определят „справедливите цени”. Призваните да бъдат мерило за справедливост висши съдии и прокурори се оказаха дребнави, злобни интриганти. Отказваме правото на тези боклуци да определят кое е справедливо. По последни проучвания над 2/3 от българите не вярват в демокрацията, над 2/3 от българите смятат, че властта не изразява волята на народа, половината от българите не виждат партия – нито парламентарна, нито извън, – която да изразява техните интереси. Отказваме правото на политиците да се наричат наши представители. В конституцията пише, че цялата държавна власт произтича от народа. В конституцията пише, че държавата гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека. Заявяваме категорично, че конституцията е нарушена. В днешна България държавната власт произтича от партийните централи и техните явни и тайни спонсори, а достойнството, животът и правата са гарантирани само за онези, които имат досволят! Законите, както пише Христо Ботев, са напечатани само за робите и са оръжие на властта срещу тях. Нашето оръжие срещу властта е солидарността в борбата за достоен живот.

Днес имаме прости и ясни цели

Изгубихме много време и усилия, но все пак победихме един от най-коварните противници – собствените си илюзии. Илюзията, че животът, здравето, сигурността и достойнството са ни в кърпа вързани, защото сме грамотни, защото живеем в Европа, защото знаем как да строим големи сгради, големи машини и да приказваме големи приказки. Илюзията, че има кой да мисли за общото, докато всеки си гледа своето. Илюзията, че преследваме „стратегически цели”, влачейки се по ръба на мизерията.

Най-важните ни цели днес са ясни и прости – съпротива срещу всяко решение на властта, което прави живота по-тежък. Вдигнаха цените на електричеството, на отоплението, на горивата. Маршрутните таксита поскъпнаха с 50%, а от 1 април и цените на билетите за градския транспорт се вдигат с 40%. През изминалия месец поскъпнаха редица български лекарства за стомах, за болки, антибиотици. Искаме връщането на цените отпреди последните повишения и тяхното замразяване за неопределен период.

На 11 февруари 2006 двадесетина младежи, със собствени средства, без нито лев външна помощ, успяхме да съберем над сто граждани от София, Варна, Гоце Делчев, Перник, Пловдив и други градове и поставихме началото на серия от акции срещу ценовия геноцид и другите противообществени прояви на властта. На 11 март продължихме, ще продължим и на 8 април и ще продължаваме, докато победим. Ние не искаме власт, тя е наша по право и ние я упражняваме тук и сега!

Инфлацията удари 3%. Време е да ударим и ние.

Рекордна инфлация за февруари 2006 г. през последните 5 години отчете НСИ.

От началото на годината потребителските цени са скочили с 3,8%, само за януари е 0,8%. Причината за високата инфлация е драстичното поскъпване на цигарите, обясниха от НСИ. През февруари цигарите са се увеличили с повече от 63%, а от началото на 2006 г. – със 71,5%. Естествено, повишението потъва в джоба на държавата, а не на тютюнопроизводителите.

През февруари храните са се повишили с близо 2%, нехранителните стоки – със 7,6%, в заведенията за обществено хранене – с 0,8%, услугите – с 0,2%. Най-голямо е поскъпването на захарта – с повече от 46%, зеленчуците – с 10%, бирата и виното с 0,3% и 0,6% и твърдият алкохол с 3%. Горивото с 2,5%. Има повишение и на лекарските услуги.

От НСИ заявиха, че ако няма “непредвидени фактори”, се очаквало инфлацията да намалее през летните месеци. Преди да подложат задни части пред “тройната коалиция”, назначените за “експерти” можеше да обяснят какво наистина ни очаква. И ако не искат и не могат да озаптят родолюбиви печалбари като например сладкия Гриша, то поне да коментират “държавните дела”. Казано накратко: Тройна коалиция – корпоративна инвестиция! Процентите точно и ясно ни връщат десетина години назад, когато горе-долу същите съратници на днешния премиер се изпуснаха отгоре ни. Другарят Станишев вместо бодро да рапортува за очакваните годишни проценти, да каже какво ще стане след влязлото в сила от 7-ми март увеличение на много масово потребявани лекарства?

За мафията от НЗОК, партийните касички и обръчи, през които може да мине цял вагон бесепарски лъжи, монополистите със собствена аптечна мрежа, лекари-бизнесмени и нагли посредници можем да говорим много. Но по-добре да напишем цифрите. Така се надяваме вие, нашите читатели, да разберете как ще живеете, как ще оцелеят вашите баби и дядовци, вашите деца.

“Йодасепт” от 3,30 лв става 4,93 лв. “Спазмалгон” от 2,50 на 3,10. “Базилакс” от 1,70 на 2,00. “Муколизин” от 4,20 на 5,00. И за десерт – “Доксазозин” за кръвно и простата от 7 лв на 34 лв! Честита социалдемокрация.

Малко след като седна на стола на Стефан Софиянски, новият кмет на София наперено заяви, че целта била София да стане град за богати хора, за да се поразреди малко претовареното и без това движение по улиците. А защо само София, наистина? „Окончателното решение” на проблема с бедността за властта очевидно е да се ликвидират бедните веднъж завинаги и то по сталинския непробиваем метод „няма човек – няма проблем”. За съжаление обаче не дават да се ползва Циклон Б. Ами да видим тогава не можем ли да ги изтребим икономически по някакъв начин? Можем, очевидно. Недохранването и липсата на лекарства определено помагат при обезлюдяването на набелязаните територии.

В края на март стана ясно, че и другите народни любимци – ония, дето пишат и надписват сметките за тока ги сърбяло да вдигат цените и се чувствали онеправдани пред колегите си пирати от топлофикациите. Много им били ниски цените на милите, пък скоро щели да спрат да изнасят, пък изведнъж „евтиният” ток от АЕЦ Козлодуй не бил толкова евтин, пък и оня от Марица Изток изведнъж взел, че поскъпнал, пък това, пък онова, та в крайна сметка чакайте скоро нов токов удар. Честита ви либерализация, между другото. На будалите, които са смятали, че целта на либерализацията и приватизацията е да осигурят достъпни вода, електричество и отопление с оптимизиране на администрацията и премахване на неефективното държавно управление, много им здраве от шефа на „Софийска вода” с многоцифрената заплата в евро и безбройните консултантски договори. Ако частната вода ви е била по-сладка, значи ще харесате и частния ток.

Надяваме се да се замислите и да разберете защо ние сме по улиците всяка седмица и всеки месец.

Какво ще направим? По-правилният въпрос е какво ще направим заедно. Срещу цинизма на държавата. Срещу престъпленията на монополистите. Срещу замесените в мародерството политици. Срещу всеки, който използва власт и пари, за да диктува “правилата” на нашия живот.

На 8 април да излезем отново – всички заедно. Да продължим започнатото на 11 февруари. Да ги разкараме от живота си. •

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *