На друга планета

печат
В интервю за вестник „Капитал“ четем:

„Лошо е, че около нас бушува не само финансова – тя се превръща в някои държави и в политическа криза. Но следващите две години не сме зависими от финансовите пазари и това ни дава една стабилност. Това ни дава възможност да мислим и за доходите, за увеличаване на вътрешното потребление.“

Не е трудно за досещане кой е авторът на тези премъдрости. „Изследванията“ на НЦИОМ, че управлението на ГЕРБ било най-добро от всички предишни правителства досега, явно инжектира пожарникаря-премиер с нова доза самочувствие, все едно и без това не прелива от такова, че би могъл да го изнася в чужбина с цели влакови композиции.

Обаче!

Разходите на човек в момента стигнаха до минимума от 550 лв. месечно – според данни на КНСБ, едната от организациите, които сдържат недоволството на работниците да не се превърне в заслужени погроми над банки кредитори, държавни бюрократи и работодатели от мутренския вид, комай единствен у нас. Данните на НСИ говорят, че 70% от работещите българи, турци и цигани, поданици на генерал-майора премиер, получават под средната месечна заплата, като не всички я вземат навреме, а това ги принуждава да купуват на вересия, да трупат борчове и, какво да се лъжем, да крадат. Откъде ти при това положение „увеличаване на вътрешното потребление“?!

Случи се хубава и качествена реколта от жито – но вече е предизвестено поскъпването на хляба. Оправданието е: външните пазари. Да, ама според бате ББ „през следващите две години“ клетите ни 111 хиляди квадратни километра навярно се намират нейде зад орбитата на Сатурн, ако не и в мъглявината Андромеда. Само при това положение страната не би зависела от „финансовите пазари“.

Източникът на „стабилност“ обаче е другаде. В пасивността на ограбения и демотивиран народ. В пословичното българско овче търпение, издигнато в култ от поколения властници.

Е, не всички са толкова търпеливи. Мургавите ни сънародници без излишни приказки отвориха шамарената фабрика за група изнудвачи, обикалящи гетата. „Белите“ граждани на републиката за сметка на това стискат зъби и си траят, макар още повече да си патят от изнудвачи – като започнеш от ченгетата, та до контрольорите в градския транспорт.

Какъв контраст с днешна Испания! Текущата криза затваря мини и заводи, доходите падат под средните показатели за Испания, Европейската комисия се сърди, че от субсидиите се плащат пенсии и лекарства на съсипаните от вредните производства хора. Само че тамошните миньори и металурзи не страдат от нашенската добродетел „търпение“. Полицията вади палки, сълзотворен газ и гумени куршуми. Протестиращите отговарят със самоделни оръжия от фойерверки, метални щитове, прашки със сачми, запалени автомобилни гуми.

Докато в Българско излизат на протести… митничарите.

Затова докторът хонорис кауза премиер бълва глупости, окачва розови очила и ни пълни ушите със зелен хайвер.

На коя планета живеем? •

Шаркан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *