Народът Лакота скъса със САЩ

Денят на независимостта

На 20 декември 2007 година представители на племето Лакота изминяха пътя до Вашингтон, за да обяват своята независимост от „съюза” и да провъзгласят своя суверенен статут. На 24 декември последва оттегляне от всички подписани споразумения с правителството на Съединените щати.  Оттеглянето, лично връчено на Даниел Търнър, заместник директор на отдел „Публични взаимоотношения” към Държавния  департамент, обявява незабавен  и безвъзвратен край на всички споразумения между народа на индианците Лакота и САЩ по договорите, подписани през 1851 и 1868.
„Това е исторически  момент за хората на Лакота – заяви Ръсел Мийнс, водач на племето, либертарист по убеждения. – Колониалното господство на САЩ е към своя край”.
„За да си възвърнем ресурсите, които непрекъснато биват изземвани от нас – хората, земята, децата и водата ни, нямаме друг избор, освен да вземем съдбата си в свои ръце” – обясни Филис Йънг,  бивш представител на индианските племена към  ООН.
Най-важен за момента е въпросът за частната собственост.  Части от Северна и Южна Дакота, Небраска, Уайоминг и Монтана са нелегално заселвани от години, въпреки всеизвестния факт, че народът на Лакота е суверенен собственик (исторически) на тези земи.  Представители на Лакота заявяват, че ако Съединените Щати не влязат незабавно в дипломатически преговори, ще бъдат подадени молби за запрещение на хиляди сделки за имоти във всеки един от петте щата, което от своя страна би поставило под въпрос правото на собственост върху хиляди квадратни километра земя.
„Действията ни не целят смущаване на Съединените Щати, а чисто и просто спасяване живота на хората ни,” добави Йънг. Тя също така сподели, че всеки може да живее в Лакота, която ще е свободна от данъци, но при положение, че се откаже от американско гражданство. Лакота ще издава паспорти и шофьорски книжки, но всяка общност ще бъде независима една от друга. „Лакота ще бъде въплъщение на индивидуалната свобода с комунален контрол”.
Резерватите на Лакота са едни от най-бедните и разорени райони в Северна Америка, безсрамна последица от неспазени обещания и расова сегрегация. Смъртността в Лакота е най-висока за САЩ, а продължителността на живота най-ниска за целия свят – 44 години. Детската смъртност е пет пъти по-висока от тази в САЩ, а делът на самоубийствата на тийнейджъри – със 150% по-голям от средностатистическия за щатите. 97% от жителите на Лакота живеят под прага на бедността и 85% от тях са безработни.
Оттеглянето от договорите е напълно законно, заяви Мийнс.  „Това е заложено в законите на САЩ и най-вече в  член 6 от Конституцията на Америка. Оттеглянето ни  е също така заложено в законите по споразумения, приети от Виенската Конвенция,  ратифицирани от САЩ и международната общност през 1980 г. По закон ние сме напълно в правото си да бъдем свободни и независими.”
33 години изминаха, откакто народът на Лакота за първи път опита да се освободи от лапите на „съюза”. През 1974 племето изготви проектодекларация за независимост – явна подигравка със заглавието на декларацията за независимост на САЩ от Великобритания. Каузата им беше подпомогната през септември тази година, когато ООН прие необвързваща декларация върху правата на „коренното население”.  Администрацията на Буш се противопостави на тази нова мярка.
Нито администрацията на Буш, нито „официалните” медии в страната са се постарали да направят каквито и да било изявления за случващото се. Факт е, че редица други щати – Източен Вашингтон, Вермонт, Орегон – от години говорят за отцепване от федералното правителство. Лакота направи първата стъпка и нейният народ е готов да се „бори до край”, както сами заявяват. Светът познава много империи и тяхното рухване винаги започва отвътре.  Америка – или „Новият Рим”, както властта там се величае – е една от тях, с военни бази в 134 страни по света. Дали това не е началото на края за империята Америка? Амин!
Рая

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *