Нашите врагове

печат
От нашите читатели

arb02_fmtКогато се събуждаме с усещането, че сме временни пришълци в чужд свят, пропит от неразбираеми норми, утвърдени от неведоми сили; когато се опитваме да разберем света, а той ни отвръща с инструкции за покорство и подчинение; когато свободата е продукт на продажни медии, едно измамно отражение на истинската свобода – тогава си задаваме най-простите въпроси, които могат да се поберат на върха на езика. Защо ги няма революционните сили, които на свой риск да изложат представите си за по-добър свят, и активно да се заемат с пропагандата им? Къде са актовете на бунтарство срещу системата, опитващи се да я взривят?
Отговорът се крие в размиването на дефиницията за корена на Системата. През 18-ти, 19-ти и 20-ти век злото се е олицетворявало от ДЪРЖАВНИЯ АПАРАТ, ВОЕНЩИНАТА и ПОЛИЦИЯТА. Тяхната основна функция се е заключавала в потискането на революционния заряд у народните маси. Но след двете световни войни, разгръщането на техническия прогрес, Интернет, държавата е на път да се превърне във фикция. Спецслужбите търпят „еволюция”, но не могат да контролират общественото мнение в свят на глобални технологии и комуникации. Светът е приватизиран от частния капитал почти в буквалния смисъл. Вече се говори със спокойна съвест за приватизация на болници, клиники, училища, сякаш става въпрос за поредното грандиозно сливане на компании в света на Капитала, а не за жизненоважни сектори от общественото цяло. Деградацията на общественото мнение е пълна и необратима.
Злото днес се въплъщава от частния капитал, от фирмите, независимо дали са транснационални с милиарди оборот, или родни с по-малък капиталов капацитет.
Следователно, ако наистина се стремим да променим света, трябва да обърнем пушките срещу богатите. Актовете на протест, революционната акция трябва да се насочат срещу мозъка на чудовището (парите). Едва такъв подход би бил наистина основа за бъдещата алтернатива, която ще замени капитализма.
Миро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *