„Независимото“ Косово

печат
или поредната „свободно присъединила се към САЩ държава”

kosovo1_fmtkosovo-rallyx_fmt


На 17 февруари 2008 г. в 16:39 българско време, премиерът Хашим Тачи обявява независимостта на Косово. Актът е очакван от всички, но едва когато става факт, е ясно, че държавните елити по света са разделени и не са готови за последствията от обявяването на независимост на една миниатюрна област на Балканите.
Докато албанците в Косово, Албания и Македония празнуват и веят знамената на албанската държава, сърбите понасят нов удар в продължаващата вече 18 години национална катастрофа, започнала с войните в бивша Югославия.
Позицията на Белград е категорична, че признаване на независимо Косово няма да има. Реакциите от страна на сърбите едва бяха възпрени от властите, които много добре съзнават, че евентуална ескалация на напрежението ще доведе до окончателно изгубване на надеждите за запазване остатъците от някогашната империя на южните славяни. Щурмувани са няколко посолства, като най-пострадали са тези на САЩ и Словения.
За сърбите виновник за случващото са САЩ и техните империалистични интереси и затова наивната част от сръбското население се обръща за помощ към руския президент Путин, който не пропуска възможността да покаже зъбите на руската мечка, когато има възможност. Само, че в случая мечката няма никакви зъби и едва ли и себе си може да защити. Това не пречи обаче на чакалите –  руските олигарси – да огризат голяма част от сръбската икономика, след което за успокоение на сърбите да се обявят против независимо Косово със същия ефект, с който сърбите биха се обявили против независима Естония например.
Русия има интерес да се възползва от „независимостта” на Косово, за да я използва при опит за дестабилизация на Грузия и разглеждане статута на сепаратистките региони – Абхазия и Южна Осетия, където интересът на Москва е свързан със значителни залежи от нефт и природен газ.
Първите, които признават независимостта на Косово, са САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Турция, Унгария. Първите четири като съюзници имат общи интереси на Балканите. Известно е майчиното чувство на Италия към Албания още от времето на Мусолини. Турция се надява по аналогичен на Косово начин да се разгледа статутът на Севернокипърската република. Реакцията на унгарците, половината от които и до днес живеят около Унгария, е най-лесно обяснима.
Страните, твърдо обявили се против независимостта, се делят на 2 групи – такива, които се страхуват от аналози на Косово в собствените си територии, и такива, на които независимо Косово пречи на геополитическите стратегии. Към първата група спадат страни като Гърция (опасяваща се от разделение на Кипър), Румъния (опасяваща се от автономия на 3 милиона унгарци), Испания (опасяваща се от подобни настроения у баските и каталунците) и др.
Китай е типичен пример за страна, за която независимостта на Косово е геополитическа пречка. Наскоро беше разкрита мрежа у нас за източване на пари от китайски контрабандни стоки с участието на митничари, като каналът, освен България, някакси по чиста случайност включва точно страните, които не признават независимо Косово – Гърция, Румъния, Русия, за да стигне до Китай.
От друга страна е всеизвестен факт с какво се занимаваха сегашните косовски лидери преди събитията от 1999 година, а именно с трафик на наркотици и оръжие. Оста, по която минават наркотиците от Афганистан за Западна Европа, минава през страни, които или признават Косово, или са под силния контрол на САЩ и НАТО – Афганистан, Ирак, Турция, България, Македония, Косово, Албания, Италия.
Да не забравяме, че на територията на Косово се намира най-голямата американска военна база в Европа – Бондстийл, което е още една причина за американската подкрепа за независимост на Косово.
Косово през ранното Средновековие е населявано от българско население, което дава и името на областта. През 14 век след възхода на сръбската държава минава в сръбски ръце, за да се стигне до завземането му от Османската империя през 1389 г. Берлинският конгрес заварва Косово с албанско, българско и сръбско население. След Първата световна война Косово попада в Сърбия, като от българското население остават само т. нар. горани. Албанизацията продължава с пълна сила, за да се стигне до днешното положение – 92% албанци и 6% сърби. Исторически погледнато, Косово никога не е било етнически сръбско.
Българската позиция по отношение на Косово е сервилна
България е на пресечницата между вертикалната и хоризонтална ос на интересите и това ґ отрежда ролята на дипломатична пудра, което значи протакане на признаването на независимостта. Бившата комунистическа върхушка няма нищо против такова изчакване, защото така е най-добре, както за бившите приятели от Сърбия, така и за Русия. Но Станишев и компания са наясно, че признаването на Косово е въпрос на време. А дотогава какво по-добро, освен да се залъгва народа, че българската дипломация всъщност не изчаква „великите” ни съюзници да се разберат кой да заповяда на българите да откриват посолство в Прищина, а гледа „националните интереси” и се е загрижила тепърва за българите-горани от областта Драгаш в Косово, както за интеграцията на Македония към България, след като династията Кобург-КПСС/БКП за един век направи всичко невъзможно да ни скара с всичките ни комшии под същия благовиден претекст.
Оттук нататък?
Благоприятното развитие за албанците води до въпроса за Велика Албания – зад гръмкото име се крие територия, по-малка от северна България, и около 6 милиона от най-бедното население в Европа. Отговорът е, че може и албанците от Албания, Косово и Македония го желаят и са готови, но не и ако „великите” западни сили не се изкажат положително по въпроса. Дотогава ще се веят американски байраци по площадите. Нашите братя от Македония най-сетне получиха шанса да видят какво е да те брули собствено правителство, а не чужди, и вече гледат философски на нещата или поне досега не сме видели бурен икономически възход след лелеяната държавна независимост.  Македония остава икономически нестабилна държава с марионетна власт. За да се затвърди хоризонталната ос на САЩ и ЕС, е нужна стабилна Македония, което при наличие на 1/3 албанци няма как да стане. Да не забравяме, че в Македония и до ден днешен управляващите са свързани с бившите служби на Белград за разузнаване УДБА. Тяхното разчистване е въпрос на време, с което ще свърши и сръбското влияние в Македония. Това означава, че можем скоро да очакваме промяна на политическия курс на Македония с про-българска, тоест про-софийска, а най-тоест про-вашингтонска политика. Индикации затова дават САЩ, които искат Македония колкото се може по-бързо в НАТО, което естествено ще повери управлението на бившата югорепублика на своя сервилен „съюзник” в лицето на българското правителство, вече натовски ветеран. Другият натовски ветеран от християнската страна на Балканите – Атина – започва газ да пикае, като чуе думите Македония и Скопие в едно изречение и явно не е подходящ за „оперативна дейност” в района.
Анархистката позиция
Като анархисти смятаме, че всеки народ има неотменно право на автономия и независимост. Подкрепяме всеки един въстанал народ срещу всяка власт, била тя чужда или своя. Но ако приемем „независимостта” на Косово за чиста монета, то значи сме най-големите наивници. Там се изгражда типичен протекторат на САЩ и ЕС. От 1878 г. досега „великите сили” гледат своята изгода, като удобно залагат нови етнически и верски „бомби със закъснител”, за да могат народите да се бият едни с други, а не срещу истинските си потисници.
Докато народите от Балканите не се обединят и не изритат веднъж завинаги имперските сатрапии на „техните” правителства, то не ще има мир и разбирателство. И тъй като политиката им е една и съща още оттогава, ботевите думи остават в сила за нашата позиция и днес: „Всяко правителство е заговор, съзклятие против свободата на човечеството” и “само разумният и братски съюз между народите може да разруши теглилата им”. •
Пламен
Сашо А.
-=-=-=-=-=-=-
НЕЗАВИСИМОСТ? На косовските митинги американските знамена често са колкото тези на „народа на орела”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *