Обединени за глобална промяна

„Обединени за глобална промяна“ е „гражданска група“ във Велико Търново, която работи за самоорганизиране и взаимопомощ сред хората. С това интервю с един от участниците в нея – Светльо – целим да запознаем читателите с мотивите, историята и дейността на групата.

От колко време съществува групата ви?

Започнахме с асамблея на 11.11.11. Тя продължава и до днес, гражданска и отворена – т. е. всеки може да присъства. Правим я веднъж седмично и на нея си обсъждаме различни неща за решаване. Имаме си дневен ред и т. н. Има си модератор, като всеки път е различен, за да няма йерархия. Моделът е на асамблеите на Окупирай.

Сред нас има хора с различни социални, политически и духовни възгледи. Общото между нас е, че виждаме как моделът на представителната демокрация е тотално компрометиран, как всички партии обслужват единствено интересите на големите банки и корпорации, за сметка на индивидуалната свобода и възможност за развитие на отделния човек. В рамките на една година се опитваме да реализираме на практика вижданията си за самоорганизация и взаимопомощ, изградени на базата на пряката демокрация, хоризонталните структури и свободното коопериране. Ние не сме политическа, а гражданска група. Нямаме лидери или каквато и да е била друга йерархия.

Създали сте „хранителен“ кооператив, който изкупува храна директно от производителите и я доставя директно на потребителите. Какво се опитвате да постигнете с това? Какво сте постигнали до момента?

Основната идея на кооператива е да заобиколим прекупвачите, тъй като изкупуват продукцията на родния производител на ниски цени, а я продават на много по-високи. Това създава пазарна спекула и ощетява производителите. Чрез потребителския кооператив можем да коригираме това и същевременно да консумираме по-качествена продукция. Създаваме пример за взаимопомощ между хората, която е основен фактор в нашата човешка еволюция.

Какви мотиви движат хората да се включват в кооператива? Има ли хора, които се включват само заради по-евтините цени и по-доброто качество? Какво привлича останалите?

Мотивите, естествено, са различни. Част от нас, като мен например, се включиха по-скоро заради принципите на подобен тип свободни обединения. Други се присъединяват заради качествената продукция. Всеки има свои подбуди, които са индивидуални, но ни обединяват в една обща кауза. Всичко при нас е на доброволен принцип. Явно това работи, тъй като в кооператива участват над 20 души.

Освен хранителен кооператив, гражданска група „Обединени за глобална промяна“ направихме и правим много други инициативи и кампании. Последната, от които беше кампания за събиране на средства за приюта на отец Иван от Нови Хан. Както знаете, той дава подслон на около 200 души, предимно сираци и хора в риск. Заедно със студенти направихме дарителски пунктове, на които десетки граждани оставиха храна и парични средства, които са им изключително необходими, с оглед на настъпващата зима. Това е истинска солидарност между нас, хората, особено ако трябва да споделиш от това, което ти е най-нужно. В момента развиваме и инициатива „Подарявам – Велико Търново“, която е продължение на фестивала „Наистина свободен пазар“, който се проведе четири пъти. Това е една алтернатива на консуматорската култура, която ни залива, а и на самия капитализъм, който единствено ни отчуждава, превръщайки ни в егоисти.

Повечето хора от групата се включиха първо в нещо друго (например в хранителния кооператив) и после са станаха част от групата, т. е. включиха се и в нови начинания. Най-добрият пример е националната подписка срещу добива на шистов газ. Това е едно от нещата, с които се гордеем най-много, тъй като във Велико Търново ние я изнесохме на гърба си. Събрахме най-много подписи на човек от населението. В най-студените дни на годината, към нас се присъединиха хора, които нямаха представа какво представлява групата, но искаха да помогнат. И го направиха. Минувачите се чудеха дали не сме луди, или ни плащат, за да стоим в сняг до кръста и да събираме подписи. Голяма част от тези активисти са все още с нас.

Две години след началото, как преценяваш развитието на проекта?

Има спад в ентусиазма. Много от хората спряха да се занимават, но това е нещо нормално. Причината е най-вече умората. Някои загубиха интерес.

Продължаваме да правим акции. В тях се включват повече хора, но в организирането на нещата – твърде малко. Активизирането идва, когато се появят актуални събития – АСТА, шистовият газ, протестите през зимата.

В момента работим по създаването на социален център, който да създаде условия за повече общуване между хората.

Как стигате до хората?

Най-ефективният начин е чрез медиите и социалните мрежи като Фейсбук. Местната преса отразява събитията, с което ни помага да достигнем до повече хора във Велико Търново. Разбира се, постоянните дейности като прожекции на филми, дискусии, безплатни пазари и книжарници, допълнително привличат интереса на хората. Раздаваме и листовки на събитията, за да запознаем присъстващите с инициативите и дейностите ни като цяло. •

Интервю: Златко

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *